BBC maakt start met uitschakelen lokale middengolfzenders

De Britse publieke omroep BBC gaat een start maken met het uitschakelen van radiozenders op de middengolf.

BBC

Momenteel is de BBC nog actief in Engeland met uitzendingen via de middengolf voor zowel landelijke als lokale radiozenders. Vanaf januari 2018 gaat de BBC een start maken met uitschakelen van een aantal middengolfzenders van de zogenaamde BBC Local Radio-radiozenders. Voor Nederlandse vergunninghouders met een laagvermogen middengolfvergunning heeft dit uitschakelen positieve gevolgen.

Alternatieven

Volgens de BBC heeft de luisteraar in FM, DAB en digitale radio via internet voldoende alternatieven om naar de radiozenders te luisteren. Het begin van het uitschakelen van de middengolfzenders van lokale radiozenders volgt na een proef die een aantal jaren geleden al is gestart.

Uitschakelen

De BBC heeft nu aangekondigd dat per januari 2018 de middengolfzenders van BBC Radio Sussex, Surrey, Humberside, Wiltshire, Nottingham, Kent en Lincolnshire worden uitgeschakeld. Het gaat om totaal dertien middengolfzenders die per januari het zwijgen worden opgelegd. Met het uitzetten van de lokale middengolfzenders zou de publieke omroep veel geld besparen.

Informeren

Luisteraars zullen de komende maanden op de hoogte worden gesteld van de wijzigingen. Voor de lokale BBC-zenders in Devon, Lancashire en Essex zal de dekking via de middengolf niet geheel worden uitgeschakeld maar wel worden gereduceerd.

LPAM

Voor Nederland heeft het uitschakelen van deze lokale radiozenders positieve gevolgen voor de bezitters van een laagvermogen middengolffrequentie op 1485 kHz. BBC Radio Humberside zendt momenteel nog uit op deze frequentie waardoor er vooral in het westen van Nederland veel storing ontstaat op deze frequentie.

Storing

De zenders in Nederland mogen slechts uitzenden met een vermogen van maximaal 1 watt. Vooral in de avond en nachtelijke uren is het signaal van BBC Radio Humberside veel sterker. Vanaf januari 2018 lijkt in deze situatie dus verbetering te komen.

Zenders

In West Nederland zender on andere Radio Hollands Palet (Den Haag), Impact AM (Leiden), Wereldstad (Rotterdam), Voorburgse Radio Centrale (Voorburg), AMsterdam 1485 en Extra AM (Amsterdam) uit via deze middengolffrequentie.