Eerste kleine middengolfzenders in de startblokken

De eerste radiozenders die willen gaan uitzenden met een zogenaamde kleinvermogen middengolf-vergunning staan in de startblokken om te starten met hun uitzendingen.

Kleinvermogen

Zowel in Friesland als Drenthe worden er voorbereidingen getroffen om de uitzendingen te starten met radiozenders via een kleinvermogen middengolfvergunning. Sinds 11 mei jl. kunnen er vergunningen voor zogenaamde ‘kleinvermogen’ middengolfzenders worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom. Het Agentschap maakt onderscheid in drie nieuwe categorieën voor laagvermogen-middengolf: hobbyradio (zenderuitgangsvermogen van maximaal 1 watt), kleine omroep (vermogen tot maximaal 100 watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.

36 aanvragen

Het Agentschap Telecom heeft deze week tegenover deze website bevestigd dat er tot op heden 36 aanvragen zijn ingediend. Het overgrote deel van deze aanvragen, 29, betreft aanvragen voor de categorie ‘kleine omroep’, waarbij een vermogen tussen de 1 watt en 100 watt mag worden gebruikt. Het Agentschap wil deze week de eerste vergunningen gaan verstrekken.

Atlantis Radio

Twee radiozenders hebben inmiddels laten weten zo snel mogelijk na het verkrijgen van de vergunning te willen starten met de uitzendingen. Vanuit het Friese Grou wil Atlantis Radio gaan uitzenden via de 1395 kHz. De antenne-installatie wordt momenteel in gereedheid gebracht voor de uitzendingen.  Nadeel van de frequentie 1395 kHz is wel dat als gevolg van een afspraak tussen Albanië en Nederland de frequentie in Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Altantis  Radio zendt al uit via Internet.

Radio Tpot

In het Drenthse Gasselternijveen wil Radio Tpot gaan starten met haar middengolfuitzendingen op de 747 kHz. In Gasselternijveen is inmiddels al een zendmast klaargemaakt om de uitzendingen te starten. De verwachting is dat op meer plaatsen in Nederland de komende periode nieuwe middengolfzenders hun uitzendingen zullen starten. Het Agentschap Telecom zal geen overzicht bijhouden van de uitgegeven vergunningen op haar website. De website radio-tv-nederland.nl zal wel een overzicht gaan bijhouden van de kleinvermogen AM-zenders.

Video:

Zendmast Radio Tpot

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.