Indienen aanvragen kleinvermogen middengolfzenders mogelijk

Per vandaag kunnen er vergunningen voor zogenaamde ‘kleinvermogen’ middengolfzenders worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom.

Drie categorieën

Het Agentschap Telecom maakt onderscheid in drie nieuwe categorieën voor laagvermogen-middengolf. Vanaf vandaag kunnen er vergunningen worden aangevraagd voor de categorieën: hobbyradio, kleine omroep en evenementen. De nieuwe categorieën zullen bestaan naast de huidige categorie middengolfvergunningen. De vergunningen worden uitgegeven op volgorde van binnenkomst.

Vorige week werd al bekend gemaakt dat de middengolf in de toekomst zal worden ingezet voor kleinvermogen-zenders. Het Agentschap Telecom onderscheidt hierin drie categorieën : hobbyradio (zenderuitgangsvermogen van maximaal 1 watt), kleine omroep (vermogen tot maximaal 100 watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.

Frequenties

Er zijn een beperkt aantal middengolffrequenties beschikbaar voor de nieuwe categorieën. De frequenties 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz zijn bestemd voor de categorie kleinschalige omroep en evenementen, met een maximaal vermogen van 1 Watt tot 100 Watt. Als gevolg van een afspraak tussen Albanië en Nederland mag de frequentie 1395 kHz door Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonopkomst en zonsondergang. Voor deze omroepen geld een minimale herhaalafstand van 60 kilometer bij 100 Watt per frequentie. De frequentie 1485 kHz is uitsluitend bestemd voor de categorie laag vermogen met een maximaal zenderuitgangsvermogen van 1 Watt

Aanvragen

De aanvragen kunnen worden ingediend met een elektronisch formulier dat beschikbaar is op de website van het Agentschap Telecom. Aan het aanvragen en het houden van een vergunning zijn ook kosten verbonden.

Kosten

Het Agentschap Telecom brengt voor het verlenen van de vergunning €153,- in rekening. Voor het toezicht in de categorie tot 1 Watt wordt €161,- in rekening gebracht, en voor de categorie tot 100Watt €428,-. Voor het uitzenden in de middengolf is ook toestemming van het Commissariaat voor de Media nodig. Dit geldt voor alle genoemde categorieën aldus het ontwerpbesluit

Meer informatie via een speciale pagina van het Agentschap Telecom

2 reacties

  1. Ja inderdaad waarom CvdM betalen, wie luistert er nog naar MG, de amateurs en buitenlanders die hier wonen en het wel en wee van hun vaderland willen horen in hoofdzaak.
    Laat de piraten het zelf regelen, kijk naar de 48 meter, dat gaat prima daar !!!
    Nederland wil weer de braafste van de klas zijn, ze hadden Telecom nooit bij Economische zaken moeten onderbrengen !!!!!

  2. 1 Watt komt en flinke straat nog niet uit. Eur, 153,- voor vergunning + Eur 161,- = Eur. 314- voor bijna niets!
    100 watt = 153,- + Eur, 428,- = Eur. 501,- voor het zogenaamde toezicht. Dan ook nog eens de kosten voor CvdM en de ABSURT HOGE kosten voor Buma/Stemra en SENA. (directie-leden moeten immers een veel te hoog salaris ontvangen). Dan ook nog eens de exploitatie kosten/aanschaf van een zender = een hopeloze missie. Door al deze kosten maakt dezelfde Overheid het vrijwel onmogelijk om een kleine AM zender te verantwoord te exploiteren. In USA etc. zijn deze kosten veelvuldig lager….
    Dank aan onze overheden en instanties om het mogelijke onmogelijk te maken|!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.