ACM: Alles-in-1-pakket steeds populairder

Uit de Telecommonitor van  de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat steeds meer consumenten kiezen voor zogenaamde ‘alles-in-1-pakketten’. In één abonnement is dan een aansluiting voor televisie, breedband en vaste telefonie opgenomen.

Inmiddels zijn zes miljoen van de bijna zeven miljoen internetaansluitingen onderdeel van een pakket met meerdere diensten in één bundel. Het aantal bundels waar ook mobiele telefonie aan is toegevoegd, ook wel quad play bundels (4-in-1) genaamd, verdubbelde het afgelopen jaar. Henk Don, bestuurslid ACM: “Consumenten kiezen vaak voor pakketten in plaats van losse contracten. De concurrentie verschuift steeds meer naar deze alles-in-1 abonnementen.”

Meer aansluitingen via kopernetwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat voor het eerst sinds jaren het aantal aansluitingen via het kopernetwerk van KPN weer toeneemt. Glasvezel blijft sterk groeien, al is het totale aantal aansluitingen nog relatief laag. Internet via kabel loopt iets terug. Henk Don: “Hoewel het totale aantal internetaansluitingen nog maar licht groeit, is de markt wel in beweging. Concurrerende aanbieders dingen met verhoging van hun internetsnelheden naar de gunst van de consument.”

“Snelle internetter kiest voor glasvezel”

Een grote groep gebruikers heeft behoefte aan zeer snel internet van 100 Mbit/s of meer. Zij kiezen dan ook vaker voor glasvezel. De telecommonitor laat zien dat van de 60.000 nieuwe glasvezelklanten, de helft voor dit zeer snelle internet kiest. Daarmee kunnen meerder personen in een huishouden tegelijkertijd internetten en tv kijken. Maar ook voor internet met een minder hoge snelheid gaat de groei door. Inmiddels heeft 62 procent van de huishoudens een snelheid van 30 Mbit/s of meer. Dit is het resultaat van de snelheidsverhogingen die door aanbieders zoals KPN en Ziggo zijn doorgevoerd.

Verdere toename snelheid internet verwacht

Voor komende kwartalen verwacht ACM een verdere stijging van internetsnelheid omdat KPN momenteel fors investeert in het upgraden van zijn kopernetwerk. Met nieuwe technieken kan KPN op koper snelheden van meer dan 100 Mbit/s realiseren. Nederland ligt hiermee goed op koers met de Europese doelstellingen. In 2020 moet voor alle huishoudens internet met een snelheid van minimaal 30 Mbit/s beschikbaar zijn.

Onderzoek Netflix-conflict

De ACM ziet overigens geen aanleiding om een onderzoek in te gelasten naar eventuele te verwachten problemen tussen aanbieders van contant en netwerkeigenaren. In de Verenigde Staten ontstond in 2013 een conflict tussen kabelbedrijf Comcast en Netflix toen Comcast een vergoeding ging vragen aan Netflix voor gebruik van het netwerk van de kabelaar. “De Nederlandse markt geeft hier geen aanleiding voor. Concurrentie op de markt voor internettoegang prikkelt aanbieders om te zorgen voor goede verbindingen. Als er toch dergelijke conflicten optreden dan verwacht ACM deze aan te kunnen pakken”, aldus de ACM.

Het gehele onderzoek is hier te vinden.

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.