ACM gaat nieuwe voorwaarden FOX Sports onderzoeken

De ACM gaat de voorwaarden tegen het licht houden die FOX/Eredivisie Media en Marketing C.V. stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal op FOX Sports. Dit bericht de autoriteit op haar website.

Nieuwe voorwaarden

Zoals eerder al bekend was geworden hanteert de betaalzender met ingang van de nieuwe contractsperiode nieuwe voorwaarden. Bij deze voorwaarden bestaat de verplichting voor de televisie-aanbieder om de zender FOX Sports Eredivisie 1 op te nemen in het basispakket. Onder andere de aanbieders KPN, Delta en CaiWay moeten een nieuw contract afsluiten om dat hun huidige contract met ingang van 1 augustus afloopt.

“Wezenlijke wijziging”

“De nieuwe voorwaarden lijken een wezenlijke wijziging van het huidige contract. Voor de distributeurs waarvan de contracten bijna aflopen gelden straks dus andere
voorwaarden. Daardoor ontstaat er mogelijk een oneerlijk speelveld tussen distributeurs met een nieuw contract en distributeurs waarvan het contract nog doorloopt. Dit kan leiden tot een verhoging van de prijs van zenderpakketten of afname van de keuzes voor consumenten. Een aantal distributeurs heeft ACM gevraagd hiernaar te kijken.”, aldus de Autoriteit Consument & Markt op haar website.

ACM: laat kijkers niet de dupe worden

ACM gaat onderzoek doen naar de nieuwe voorwaarden. In 2012 heeft ACM gezegd dat FOX niet mag discrimineren bij het afsluiten van contracten over de rechten op live-uitzendingen van Eredivisiewedstrijden. Het is de vraag of FOX zich hier aan houdt. ACM is in gesprek met partijen en gaat ervan uit dat FOX consumenten niet de dupe laat worden van de contractonderhandelingen en Eredivisie voetbal in ieder geval nog een periode doorgeeft onder de oude voorwaarden zo lang er geen nieuwe contracten zijn.

KPN

Televisieaanbieder KPN heeft inmiddels de gang naar de rechter gemaakt. Aanstaande vrijdag wordt er een uitspraak verwacht van de rechter. Vodafone heeft inmiddels wel ingestemd met de nieuwe voorwaarden. Bij de aanbieder wordt FOX Sports Eredivisie 1 HD in het basispakket van de aanbieder geplaatst. De prijzen van het pakket stijgen daardoor met 1,50 tot 2,50 euro.

Ziggo

De grootste kabelaar van Nederland, Ziggo, heeft nog een lopend contract met de betaalzender voor vier jaar. Toch schaart de aanbieder zich achter concurrent
KPN als het gaat om de handelswijze van FOX Sports. “Fox Sport draait enorme verliezen en door de tv-aanbieders te verplichten de zender in het standaardpakket op te nemen, dwingen ze de Nederlandse kijker om hen daarvoor te betalen. Dat is principieel niet juist”, zegt een woordvoerder van Ziggo tegenover de NOS.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.