ACM: KPN moet netwerk openstellen voor concurrent, netwerk Ziggo blijft gesloten

KPN moet concurrerende aanbieders de komende drie jaar toegang blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk. Dat staat in het definitieve marktbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het netwerk van Ziggo blijft gesloten voor concurrentie aldus de ACM.

“Goed nieuws voor consumenten”

“Met dit besluit stimuleert ACM investeringen in het koper- en glasvezelnetwerk en krijgen telecomaanbieders langjarige zekerheid.”,aldus de ACM in een persbericht. Henk Don, bestuurslid van ACM: ‘Dit besluit is goed nieuws voor consumenten: voor hen blijft er keuze uit diverse leveranciers. En de regulering van ACM houdt bovendien de prijzen voor telecomdiensten scherp. Consumenten en bedrijven besparen per jaar minstens 250 miljoen euro op hun kosten voor telecommunicatie.’

Henk Don: ‘KPN houdt volop mogelijkheden om te blijven investeren in de uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk en in het beter en sneller maken van zijn kopernetwerk. Zo kan KPN goed blijven concurreren met Ziggo. Wij faciliteren de afspraken die KPN heeft gemaakt over nieuwe toegangsvormen met gebruikers van het KPN-netwerk, zoals Tele2, Vodafone en Online. Zo krijgen deze concurrenten ook de gelegenheid om snellere, betere en goedkopere telecomdiensten te bieden aan consumenten en bedrijven. Dat leidt tot meer concurrentie in de Nederlandse telecomsector en tot betere prijzen.’

Meer dan twee aanbieders

Nederland heeft twee grote netwerken waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen: het kabelnetwerk van Ziggo en het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. ACM vindt twee aanbieders op de vaste telecommarkten te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie. Daarom stimuleert ACM andere bedrijven een concurrerend aanbod te doen. Met de regulering van ACM kunnen concurrenten hiervoor gebruik maken van het netwerk van KPN.

“Concurrentie op kabel beperkt mogelijk”

Henk Don: ‘Toegang tot het netwerk van KPN is voldoende om concurrentie mogelijk te maken. Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van Ziggo op dit moment om technische redenen maar heel beperkt mogelijk is.’ Bovendien is KPN sterker dan Ziggo door zijn positie op de zakelijke markt. Een verklaring hiervoor is dat er op veel bedrijventerreinen alleen een KPN-netwerk ligt. Klanten op deze terreinen kunnen niet kiezen voor Ziggo.

Openstellen netwerk Ziggo

Vorige week werd bekend dat Minister Kamp (Economische Zaken) bij de Europese Commissie gaat pleiten voor het openstellen van zowel het netwerk van KPN als kabelaar Ziggo voor concurrenten. Bog deze maand zal hij in een brief aan de Commissie uiteenzetten waarom Nederland ‘gereguleerde toegang’ mogelijk wil maken op beide landelijke netwerken voor vast internet.

De Tweede Kamer en het kabinet pleiten al langer voor het openstellen van het Ziggo-netwerk, maar dat bleek niet mogelijk te zijn onder de bestaande Europese regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde bovendien dat het technisch lastig is om het Ziggo-netwerk ook open te stellen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.