Minister Kamp wil alsnog concurrentie op netwerk Ziggo

Minister Kamp (Economische Zaken) gaat bij de Europese Commissie pleiten voor het openstellen van zowel het netwerk van KPN als kabelaar Ziggo voor concurrenten. Dit bericht NU.nl vandaag.

Ziggo-netwerk nog gesloten

Nog deze maand zal hij in een brief aan de Commissie uiteenzetten waarom Nederland ‘gereguleerde toegang’ mogelijk wil maken op beide landelijke netwerken voor vast internet, stelt een woordvoerder van het ministerie woensdag tegenover website NU.nl. Momenteel moet alleen KPN het mogelijk maken voor concurrenten als Tele2 en Vodafone om diensten aan te bieden via zijn vaste netwerk. Het Ziggo-netwerk, dat landelijke dekking kreeg na de overname door UPC, hoeft dat niet.

Concurrentie

De Tweede Kamer en het kabinet pleiten al langer voor het openstellen van het Ziggo-netwerk, maar dat bleek niet mogelijk te zijn onder de bestaande Europese regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde bovendien dat het technisch lastig is om het Ziggo-netwerk ook open te stellen.

Kamp ziet mogelijkheden

Kamp ziet echter toch mogelijkheden: “Wij zijn het enige land in Europa waar twee compleet dekkende, volwaardige netwerken zijn, en we doen er niemand kwaad mee als we dat op een goede manier regelen”, zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De minister zei het liefst medewerking te ontvangen vanuit Europa om het openstellen van het Ziggo-netwerk onder de huidige regels mogelijk te maken. “Maar ik ben bang dat dat weer niet zal lukken.”

Daarom wil Kamp het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, in de eerste helft van 2016, gebruiken om aan te dringen op nieuwe regels die het alsnog mogelijk maken om beide netwerken te openen voor concurrentie.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.