ACM: Meer dan een miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

Het aantal huishoudens dat een aansluiting heeft op een glasvezelnetwerk is voor het eerst de miljoen gepasseerd. Dit blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het derde kwartaal van 2016.

Meer dan één miljoen aansluitingen

In het derde kwartaal van 2016 maken voor het eerst meer dan één miljoen huishoudens gebruik van een glasvezelverbinding voor de levering van telecomdiensten zoals internet, bellen, en televisie. Huishoudens die kunnen kiezen voor supersnel internet via glasvezel, kiezen lang niet altijd voor het snelste en duurste abonnement. Een grote groep is tevreden met een goedkoper glasvezelabonnement met een internetsnelheid tussen de 30-100Mbit/s.

Het aantal glasvezelaansluitingen bij zakelijke klanten is dit kwartaal gestegen van 75.000 naar 78.000. Dit komt vooral door het aantal glasvezelaansluitingen dat Vodafone en Tele2
inkopen bij KPN en Eurofiber.

Mobiele dataverbruik stijgt sterk

Uit de Telecommonitor blijkt uit dat het mobiele dataverbruik sterk blijft stijgen. Het dataverbruik in de eerste drie kwartalen van 2016 ligt met 129 miljard MB hoger dan in heel 2015 (114 miljard MB). In het derde kwartaal van 2016 ligt het op ruim 50,6 miljard MB, zo’n 16% meer dan in het tweede kwartaal.

Bundels

Het aantal mobiele bundels met naast bellen, sms’en ook data blijft ook stijgen. In het derde kwartaal van 2016 is het aantal mobiele bundels gestegen tot ruim 13,6 miljoen aansluitingen. Dat is 8,6% meer dan een jaar eerder. Bijna twee derde (62%) van de mobiele aansluitingen is nu zo’n 3-in-1-bundel met data naast bellen en sms’en.

Belminuten

Het totaal aantal verbruikte belminuten is in het derde kwartaal van 2016 gestegen van 10,4 miljard naar 10,7 miljard belminuten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging is helemaal toe te schrijven aan de mobiele telefoon (+10,5% meer mobiele belminuten). Het aantal belminuten via een vaste telefoon daalde in het derde kwartaal van 2016 met -13% ten opzichte van een kwartaal eerder.

De cijfers uit de Telecommonitor kunnen hier worden ingezien.