ACM: Meer breedband-klanten voor kabel, 4G-gebruik stijgt

Het aantal huishoudens dat breedbandinternet afneemt via de kabel is in het derde kwartaal, na drie periodes van krimp, weer licht gestegen. Dit bericht de Autoriteit Consument & Markt in haar marktcijfers over de telecomsector van het derde kwartaal 2015: Telecommonitor

Glasvezel

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal glasvezelklanten is in de afgelopen periode weer verder gegroeid. Daarentegen is het aantal koperverbindingen (DSL) het afgelopen kwartaal met 40 duizend aansluitingen afgenomen. Wel blijkt uit de cijfers van de ACM dat het aantal personen met een internetabonnement met een maximale snelheid boven de de 100 Mbit/seconde is afgenomen. Zowel bij kabel als bij glasvezel neemt het aantal abonnees met de snelste verbindingen af, zo blijkt uit de cijfers.

4G is de nieuwe standaard

Op het terrein van mobiel datagebruik is 4G de nieuwe standaard zo blijkt uit de cijfers van de ACM over het derde kwartaal van 2015: het datavolume via een 4G-verbinding is in het derde kwartaal van 2015 sterk gestegen, van bijna 15 miljard MB tot ruim 18 miljard MB. Tegelijkertijd groeit het dataverkeer via een 3G-verbinding nauwelijks meer. KPN meldde vrijdag dat het datagebruik op zijn netwerk dankzij 4G vorig jaar is verdubbeld. Ongeveer een derde van het dataverkeer is ‘streaming’, met een grote rol voor YouTube, Spotify en ‘uitzending gemist’.

Vaste telefoonlijn

Het aantal belminuten met een vaste telefoon daalt tot 3,75 miljard minuten. Dat is 16% lager ten opzichte van een jaar eerder. Deels is hier sprake van een verschuiving naar mobiel bellen. Het aantal mobiele-belminuten stijgt licht ten opzichte van een jaar geleden.

Zakelijk

Op de markt voor zakelijke netwerkdiensten groeit het aantal glasaansluitingen; het aantal koperaansluitingen krimpt. Het totaal aantal aansluitingen daalt. De voornaamste reden daarvoor is dat zakelijke eindgebruikers meerdere koperverbindingen kunnen vervangen door één glasvezelaansluiting.

De cijfers van de Telecommonitor zijn hier te downloaden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.