AFN Power Network gestopt; BFBS krimpt in Duitsland in

De Amerikaanse leger-radiozender AFN Power Network heeft aangekondigd per 19 januari jl. te stoppen. Vorige week heeft AFN de laatste FM-frequenties in Europa waar de zender op uitzond, uitgezet nadat eerder de middengolfuitzendingen hiervan waren gestaakt.

Programmering

AFN Power Network omvat een programmering met vooral gesproken woord in de vorm van nieuws (NPR), achtergrondprogramma’s (NPR/CBS e.d.), opinieprogramma’s (Stephanie Miller, Rush Limbaugh, Jim Rome) en sport (ESPN).

Twee zenders

AFN had in Europa in feite twee zenders op de FM: sinds 2006 AFN The Eagle, een muziekformat met lokale varianten (daarvoor ZFM) en AFN Power Network. AFN Power Network is het oudst. In met name Italië (o.a. Vicenza/Livorno/Catania/Napoli) en Duitsland (Hessen, Wiesbaden, Stuttgart e.d.) werden beide zenders uitgezonden evenals in Casteau/Mons, (België) bij het SHAPE-hoofdkwartier.

Inkrimpen

AFN is in Europa flink aan het inkrimpen, met name in Duitsland waar nog maar een sterke FM-zender over is (Stuttgart met 100 kW) en verder alleen AFN The Eagle wordt uitgezonden met laagvermogen-zenders.

Zenders

Het uitzetten van de sterke 50 kW-zender in de Hessische regio Frankfurt (Feldburg) op 18 januari jl. was daarbij een behoorlijke aderlating, aangezien AFN sinds 1945 uitzendt in Duitsland. AFN Power Network is officieel opgeheven, maar blijkt in de praktijk nog wel uit te zenden via internet en daarnaast zijn andere thematische AFN-zenders waaronder The Voice, PowerTalk, FANS (sport), alsmede NPR Worldwide en een aantal thematische muziekzenders die voor de militairen ook via afgesloten decodersystemen te beluisteren zijn.

De internetstreams van AFN werken alleen in landen waar het Amerikaanse leger aanwezig is. In Europa zijn dat landen als Duitsland, Italië, België, Nederland, Spanje, Turkije, de Azoren en op specifieke Amerikaanse legerlocaties.

Nederland

In Nederland is AFN The Eagle Benelux vanuit Brunssum (96,9 MHz en 99,7 MHz) in Zuid-Limburg te horen alsmede in Erp (107,9 MHz) vanwege de aanwezigheid van de NAVO (JFC NATO). Dankzij NAVO-overeenkomsten kunnen NAVO-partners FM-zenders claimen in het land waar militairen gestationeerd zijn, een basis waarop AFN, maar ook het Britse BFBS kan uitzenden.

BFBS

Het Britse BFBS heeft overigens haar FM-dekking ook behoorlijk ingeperkt. BFBS Radio Germany (met vooral muziek) is alleen nog met een 70 kW zender vanuit Bieleveld (103.0 MHz) te horen in Nordrhein Westfahlen. Afgelopen jaren werden allerlei laagvermogen FM-frequenties afgestoten.

BFBS Radio 2 met vooral gesproken woord zendt in Duitsland nog uit met een drietal laagvermogenzenders in Nordrhein Westfahlen. Per 2020 verlaten de Britse militairen Duitsland waarmee het doek valt voor BFBS in Duitsland. In Nederland zendt BFBS vanuit Maastricht (87,7 MHz) en Brunssum (90,2 MHz) met zeer laagvermogen zenders uit met BFBS Radio Germany. Teruggegeven frequenties zijn of worden in Duitsland opnieuw verdeeld en veelal aan publieke zenders vergeven.

DAB

In Engeland wordt BFBS ook gedistribueerd via DAB (digitale radio via de ether). De BFBS heeft echter aangekondigd in de loop van dit jaar deze verspreiding te stoppen vanwege bezuinigingen. Via satelliet (Sky UK en FreeSat), FM bij militaire locatie’s, alsmede internet zal BFBS Radio wel in Engeland beschikbaar blijven

Sociale media:

https://www.facebook.com/afnktown/posts/1336791153030765:0

https://www.facebook.com/afnktown/posts/1336707506372463:0