acrhieffoto Mediamagazine

Agentschap Telecom: 41 overtredingen FM-zenders zijn opgelost

Agentschap Telecom constateert dat van de 43 overtredingen met FM-zenders in 2016 inmiddels 41 overtredingen zijn opgelost.

“Kwaliteit is verbeterd”

Dat blijkt uit hercontroles van Agentschap Telecom. Die vonden plaats van mei 2017 tot en met september 2017. “De kwaliteit van de ontvangst van radiozenders is verbeterd.”, aldus het agentschap op haar website.

Modulatie

Het is belangrijk dat de modulatie van een FM-omroepzender binnen het voorgeschreven spectrummasker blijft. Als een zender te hard moduleert – en dus het masker overschrijdt – kan hij daarmee storingen veroorzaken op andere zenders op dezelfde of een direct naastgelegen frequentie. Dit is onwenselijk.“, aldus het agentschap eerder over de uitgevoerde controles.

Metingen

De hercontroles waren het vervolg op eerdere metingen in 2016. Toen is de bandbreedte van bijna 400 FM-omroepzenders gemeten. Daarbij bleek dat 43 zenders een te sterk of verkeerd signaal uitzonden. “Dat kan leiden tot verstoring van andere zenders of een minder goede ontvangst. Daarom is de betrokken omroepen een last onder dwangsom opgelegd.”, aldus het agentschap.

Hercontrole

Uit de hercontroles blijkt dat 41 zenders inmiddels voldoen aan de vergunningsvoorwaarden. Bij twee FM-omroepzenders blijken nog steeds de bandbreedte te overschrijden. De last onder dwangsom die deze omroepen was opgelegd wordt nu verbeurd. De omroepzenders zijn daarover inmiddels geïnformeerd. Het agentschap heeft niet bekend gemaakt om welke radiozenders het gaat.