Agentschap Telecom doet onderzoek naar storing door LED-verlichting

Agentschap Telecom is momenteel met een onderzoek bezig naar storing veroorzaakt door LED-verlichting. Het gaat onder meer om storingen op het radio– en televisiesignaal.

DAB+

Vorig jaar werd al bekend dat vooral het digitale radiosignaal (DAB+) gevoelig is voor storingen door LED-verlichting. Daarnaast zijn er storingen bekend op het (digitale) televisiesignaal. Reden voor Agentschap Telecom om LED-lampen te onderzoeken.

Diverse storingen

We zien van alles voorbijkomen aan storingen“, zegt Ron Molenkamp, projectleider van het onderzoek naar LED-lampen in het online magazine ‘Ontwikkeling in de ether’ van Agentschap Telecom. “Van die blokjes met pixels op je tv. Of storende huistelefoons, zoals DECT-toestellen. De korte golf kan verstoord worden. En radiozendamateurs hebben er last van.” Reden voor Agentschap Telecom om een onderzoek in te stellen.

Slechte verlichting

We hebben al eerder controles uitgevoerd op LED-lampen”, gaat Molenkamp verder. “En leveranciers op hun verplichtingen gewezen. Maar we weten dat er nog steeds verlichting op de markt is die niet goed is. En er wordt steeds meer LED-verlichting verkocht. Veel bedrijven gaan bijvoorbeeld in hun hele gebouw over op LED. Met dit onderzoek kunnen kopers straks zien welke onderzochte lampen storen en welke niet.”, aldus Ron Molenkamp.

Mogelijke gevolgen van het onderzoek

Als er veel storing wordt aangetroffen kan het agentschap maatregelen nemen, legt Molenkamp uit. Het kan voorkomen dat producten van de markt worden gehaald. “Vrijwillige verbeterplannen kunnen maatregelen voorkomen; we gaan uit van de goedwillendheid van bedrijven.” Het onderzoek loopt nog tot eind december.