Agentschap Telecom verleent ruimtevaartvergunning aan Hiber

Agentschap Telecom heeft een ruimtevaartvergunning verleend aan het bedrijf Hiber. Met deze vergunning mag Hiber vanuit Nederland satellieten tot 2000 kilometer boven het aardoppervlak exploiteren. Hiber wordt hiermee de vijfde vergunninghouder binnen de Wet ruimtevaartactiviteiten.

16 satellieten

Hiber verwacht de eerste satelliet in juli vanuit India te lanceren en de tweede satelliet in augustus vanuit Amerika. Daarmee komt dit jaar het aantal satellieten die onder Nederlandse wetgeving vallen en zich in een baan om de aarde bevinden op 16 satellieten.

IoT

Hiber werkt aan een netwerk van 50 kleine satellieten die gezamenlijk ervoor moeten zorgen dat overal ter wereld IoT (Internet of things) connectiviteit beschikbaar is: niet alleen in steden en dichtbevolkte gebieden, maar vooral ook in afgelegen delen van de wereld.

De technologie van Hiber maakt het mogelijk om diensten aan te bieden voor het bestrijden van klimaatverandering en illegale visvangst, het volgen van vee en het efficiënter laten groeien van gewassen via precisiemesting en irrigatie. Daarnaast helpen ze ook bij het beheer, lokaliseren en monitoren van zware machines, trailers en spoorwagons.

Laag energieverbruik

De techniek die wordt gebruikt zorgt ervoor dat de batterij van apparatuur op de grond langer meegaat.Daardoor wordt het overbodig om regelmatig zelf ter plaatse te zijn. Hiermee wordt bedrijven betrouwbare monitoring en tracking geboden tegen laag energieverbruik en lage kosten. Voor meer informatie, zie Hiber Global.

“Voorkomen van schade”

Agentschap Telecom is toezichthouder op de Wet ruimtevaartactiviteiten. “Dat betekent dat we zorgen dat ruimtevaartactiviteiten onder Nederlandse wetgeving veilig plaatsvinden. We willen voorkomen dat er schade wordt toegebracht in de ruimte en op aarde.”, aldus Agentschap Telecom in een persbericht.