AT controleert extra op ‘jammers’ bij scholen

Het Agentschap Telecom controleert de komende weken extra op de aanwezig van zogenaamde ‘jammers’ bij scholen. Dit bericht de overheidsinstantie op haar website.  Een ‘jammer’ zorgt ervoor dat alle mobiele signalen rond deze stoorzender geblokkeerd worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld studenten tijdens hun examens hun antwoord niet opzoeken op internet, of antwoorden aan elkaar app’en of sms’en. Scholen maken soms illegaal gebruik van deze jammers om spieken via de mobiele telefoon te voorkomen. Agentschap Telecom ziet er tijdens de examenperiode op toe dat deze stoorzenders niet gebruikt worden.

112 niet bereikbaar
Nadeel is dat de werking van de jammer verder gaat, en dat in de hele school om zelfs daarbuiten niet mobiel gebeld kan worden. Hierdoor is ook het alarmnummer 1-1-2 niet bereikbaar. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, niet alleen op school maar ook in de directe omgeving. Ook kan mobiele data of navigatie verstoord worden. Dat zorgt voor economische schade, maar soms ook voor veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld als hulpdiensten die toepassingen gebruiken. Daarom zijn jammers verboden.

Agentschap Telecom controleert tijdens de examenperiode extra of scholen het mobiele verkeer niet blokkeren. Voor scholen die een alternatief zoeken om digitaal spieken tijdens de examens te voorkomen: laat de leerlingen hun mobiele telefoon en smartwatches inleveren. Zoekt een school toch een technische oplossing? Denk dan aan een GSM detector, waarmee ook de telefoons die niet vrijwillig zijn afgegeven kunnen worden ontdekt.