AT heeft handen vol aan onbemande illegale zenders

agentschaptelecomHet Agentschap Telecom heeft sinds deze maand haar handen vol aan onbemande illegale zenders. Ook vandaag moest het Agentschap Telecom weer in actie komen.

 Dit keer moest het Agentschap Telecom afreizen naar Wijster in Drenthe waar een onbemande illegale zender was geplaatst op het hoge terrein van de afvalverwerker VAM.

Visje en het Koetje
Eerder deze week moest het Agentschap Telecom in actie komen bij Emmen. Daar had de vrije radiozender ‘Visje en het Koetje’ een zender in een hoogspanningsmast van Tennet geplaatst. Klimmers van Tennet moesten in actie komen om de antenne te verwijderen. De regionale omroep RTV Drenthe bracht de klimactie in beeld.

Zender op eiland
Vorige week zondag werd er een illegale zender ontmanteld in Enter (Overijssel) waar een hoge zendmast en zender was geplaatst op een eilandje in een natuurgebied. De overheidsdiensten hadden grote moeite om de plek te bereiken. Op de website Etherpiraten.com zijn nog meer voorbeelden te vinden van onbemande radiozenders die laatste maand uit de lucht zijn gehaald.

Hogere boetes
Etherpiraten maken sinds dit jaar steeds meer gebruik van onbemande radiozenders. De boetes voor het illegaal uitzenden de afgelopen jaren explosief zijn gestegen.  Een boete kan oplopen tot 45.000 euro. Bij de opsporing van een illegale FM-uitzending word voortaan niet meer gewaarschuwd maar meteen een boete uitgedeeld. Dit geldt voor iedereen die de illegale uitzending mogelijk maakt, dus zowel voor de persoon die achter de knoppen zit, als de eigenaar of huurder waar de zendinstallatie staat, als andere betrokkenen. Door gebruik te maken van onbemande radiozenders hopen de illegale radiozenders de boetes van het Agentschap Telecom
te ontlopen.