Autobranche: “Vlaamse overheid moet afschakeldatum FM vaststellen”

De Vlaamse overheid zou een afschakeldatum voor de radio-uitzendingen via de FM moeten vaststellen. Dit stelt de Belgische automobielorganisatie Febiac.

Afschakeldatum wenselijk

Joos Kaesemans van Febiac gaf tijdens het symposium ‘Naar DAB+ in Vlaanderen’ aan dat een dergelijke afschakeldatum wenselijk is. Het symposium was georganiseerd door de Vlaamse Regulator voor de Media. Bij dit symposium over digitale radio via de ether waren diverse sprekers aan het woord waaronder radiozenders, zenderexploitanten en ook de automobielorganisatie Febiac.

Kwart auto’s met DAB+

Kaesemans gaf aan dat momenteel in België slechts een kwart van de nieuwe auto’s standaard wordt afgeleverd met een DAB+-radio aan boord. Bij het stellen van een afschakeldatum worden ook autofabrikanten gedwongen nieuwe auto’s standaard met een DAB+-radio af te leveren.

50 procent

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz heeft eerder al aangegeven dat afschakeling van uitzendingen via de FM pas aan de orde is wanneer 50 procent van de luistertijd op een digitale manier plaatsvindt. Dit kan zowel zijn via DAB+ als Internet. Volgende week, tijdens de eerste Vlaamse week van de digitale radio, zullen de eerste luistercijfers rond digitaal luisteren in Vlaanderen bekend worden gemaakt.

Week van de digitale radio

Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november 2018 de digitale radio in de spotlight tijdens de ‘Week van de Digitale Radio’. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen radioluisteraars in Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio via de ether (DAB+).