AVROTROS komt in april met twee hoorspelen

De AVROTROS komt in april met twee hoorspelen. De hoorspelen zullen te horen zijn op NPO Radio 4 en NPO Radio 5. In de bijzondere hoorspelen Geen Noot Onschuldig en Madam staan vroege feministen en voorvechtsters van gelijke rechten centraal.

Geen Noot Onschuldig

Volgens Frieda was de wereld destijds nog niet klaar voor een professioneel vrouwelijke dirigent met een lesbische geaardheid. Maar anno 2017 zijn er nog steeds maar weinig vrouwelijke dirigenten te vinden. Des te unieker is haar verhaal. Een carrière als professioneel celliste leek bij haar geboorte in 1904 al vast te liggen, maar Frieda keek verder en stortte zich met veel succes op het dirigeren.

16-delig

Regisseur Peter te Nuyl maakte voor Opium op NPO Radio 4 deze 16-delige serie. Jacqueline Blom speelt Frieda in dit unieke hoorspel, gebaseerd op het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans.

Muziek

De muziek, opnieuw ingespeeld door het ooit door Frieda gedirigeerde Sweelinck Orkest, is de motor en context van het verhaal. Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende en fictieve verteller. Peter te Nuyl streeft naar een bewegelijke balans tussen feit en fictie en historie en actualiteit.

Cast

De cast bestaat verder uit Bram van der Vlugt, Mark Rietman, Matteo van der Grijn, Hans Hoes, Jochum van der Woude, Kim Berkhout en Guy Clemens. Geen Noot is Onschuldig is vanaf 10 april aanstaande rond 23.45 uur te horen op NPO Radio 4 in het programma Opium.

Madam

Na het succes van de radiomusical Heerlijk Duurt het Langst, bekroond met de CPNB Award voor Beste luisterboek van het jaar, volgt nu de bewerking van Madam. Deze musical, met geniale dialogen en prachtige liedjes, is niet meer beschikbaar en dat is een groot gemis. Stef Visjager tekent voor de regie van deze eigentijdse radiomusical op NPO Radio 5.

Een groep feministen kraakt het pand naast sekshuis Madam om een blijf-van-mijn-lijfhuis te beginnen en voelt zich geroepen de arme prostituees next-door te redden. Maar willen de meisjes van Madam wel gered worden? De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma, Annette Malherbe, Noortje Herlaar, Annick Boer en Maarten Heijmans.

Bob Zimmerman

De muziek voor deze productie is opnieuw gearrangeerd door Bob Zimmerman. Het swingende geheel is te beluisteren in een speciale editie van het AVROTROS-programma Musical Moods op 16 april tussen 16-18 uur op NPO Radio 5.

Twitter