Bayerische Rundfunk haalt ‘klassieke radiozender’ niet van FM

De publieke omroep van de Duitse deelstaat Beieren, Bayerische Rundfunk, haalt haar klassieke radiozender BR-Klassik niet van de FM.

Plannen

De omroep had al sinds 2014 plannen om de klassieke radiozender uit de analoge ether te halen en de FM-frequenties te gaan gebruiken voor de jongerenzender BR PULS. BR-Klassik zou dan alleen nog via de digitale ether (DAB+) te horen zijn geweest in Beieren. Het inwisselen van BR-Klassik voor de jongerenzender PULS zou in 2018 moeten gaan plaatsvinden.

Rechtszaken

Commerciële radiozenders in Beieren waren niet blij met de plannen van BR om de jongerenzender een plek te geven op de FM. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd maar uiteindelijk was er groen licht om de klassieke radiozender uit de analoge ether te halen.

Van de baan

Vandaag heeft Bayerische Rundfunk bekend gemaakt om toch het hele plan af te blazen. Volgens de omroep ziet het radiolandschap er nu anders uit dan bij de start van de plannen in 2014. Zo is volgens de omroep de digitale ether dekking in de deelstaat sterk verbeterd waardoor de jongerenzender PULS ook via DAB+ een goed bereik heeft. Daarnaast is de jongerenzender er in geslaagd via haar online-kanalen veel jongeren te bereiken. Zo bereikt het Youtube-kanaal van PULS in oktober 7 miljoen “views”.

Nederland

Mediabureau Vizeum heeft in Nederland juist geadviseerd om de FM-frequentie van NPO Radio 3FM te geven aan NPO Radio 5. Volgens het mediabureau zou NPO Radio 5, dat momenteel in de ether alleen via DAB+ is te ontvangen, via de FM meer luisteraars bereiken dan de jongerenzender 3FM. De NPO stelt echter dat een verhuizing niet aan de orde is.

Luisteren

Alles radiozenders van Bayerische Rundfunk zijn ook te beluisteren via Internet.