Bayerischer Rundfunk staakt middengolfuitzendingen

De Bayerischer Rundfunk (BR) staakt vandaag haar uitzendingen via de middengolf. De middengolfzenders van de omroep worden vanmiddag om 12.45 uur uitgeschakeld.

Bayerischer Rundfunk

Hiermee volgt de publieke omroep van de deelstaat Beijeren het voorbeeld van vele andere omroepen in Duitsland. Na vandaag zenden de alleen de landelijke Duitse omroep Deutschlandfunk en de Amerikaanse legerzender AFN nog uit via de middengolf in Duitsland. De Westdeutscher Rundfunk(WDR) staakte begin juli haar middengolfuitzendingen.

Vier middengolfzenders

Vanmiddag om 12.45 uur worden de middengolfzenders München-Ismaning (801 kHz), Dillberg (801 kHz), Würzburg (729 kHz) en Hof (729 kHz) uitgeschakeld. De zender in München-Ismaning zond uit met een vermogen van 100 kiloWatt en was in de avonduren en nacht ook te horen in delen van Nederland. Sinds 2011 was het programa Bayern Plus van de Bayerischer Rundfunk te horen via de genoemde middengolffrequenties. Daarvoor is onder andere het programma van Bayern1 en On3Radio/Bavarian Open Radio te horen geweest via de middengolffrequenties in Beieren.

Stroombesparing

De besparingen die het uitzetten van de middengolfzenders oplevert wordt gebruikt om het digitale ethernetwerk (DAB+) verder te optimaliseren. De Bayerischer Rundfunk zegt per jaar 300.000 euro te besparen aan stroomkosten door het uitschakelen van de middengolfzenders. De Bayerischer Rundfunk is druk bezig om het DAB+-netwerk verder uit te breiden. Zo zijn er gisteren nog nieuwe DAB+-steunzenders in de lucht gebracht in Eichstätt, Pfronten en Treuchtlingen. Het DAB+-netwerk van de Bayerischer Rundfunk heeft momenteel een outdoor-dekking van meer dan 96 procent en indoor wordt meer dan 80 procent van de inwoners bereikt via DAB+. De komende weken worden nog meer nieuwe steunzenders in gebruik genomen.

De Bayerischer Rundfunk heeft een speciale website in gebruik over het stopzetten van de middengolfuitzendingen

Deutschlandfunk en AFN

De landelijke radiozender Deutschlandfunk zal eind dit jaar haar overgebleven middengolfzenders ook uitschakelen. Het gaat onder andere om middengolfzenders in Braunschweig (756 kHz), Heusweiler (1422 kHz), Nordkirchen (549 kHz) en Neumünster (1269 kHz). De Amerikaanse legerzender AFN heeft aangekondigd uiterlijk oktober 2016 haar laatste middengolfzenders uit de lucht te halen. Onlangs zijn al een aantal kleinere middengolfzenders in onder andere Garmisch Partenkirchen, Ansbach-Katterbach en Hohenfels al uitgeschakeld door de AFN. Het ging hierbij om middengolfzenders met een beperkt vermogen.

https://www.youtube.com/watch?v=sWzySfcvvaE

Update: Video afschakeling AM-zenders Bayerischer Rundfunk:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.