WDR staakt middengolfuitzendingen op 6 juli

In de nacht van zondag 5 juli op maandag 6 juli schakelt de Duitse publieke zender WDR (Westdeutscher Rundfunk) haar middengolfuitzendingen op de 720 kHz en 774 KHz. Om 2.00 uur ’s nachts worden de middengolfzenders in Langenberg en Bonn uitgeschakeld. Via de middengolf wordt momenteel nog het radioprogramma WDR VERA met verkeersinformatie uitgezonden. Bij speciale evenementen is via de beide middengolfzenders het programma WDR Event te horen. WDR VERA blijft te ontvangen via satelliet, kabel, DAB+ en Internet.

Veel Duitse publieke omroepen zijn eerder al gestopt met uitzenden via de middengolf. De besparingen die het uitzetten van deze zenders oplevert wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de ontvangst van digitale radio via DAB+. De uitzendingen van de WDR zijn in geheel Noordrijn-Westfalen te horen via DAB+ op kanaal 11D. Ook in Oost-Nederland zijn de uitzendingen van de WDR te volgen via DAB+.

Op 30 september stopt ook de Bayerische Rundfunk de uitzendingen van Bayern plus via de middengolf. Eind 2015 zal ook de landelijke radiozender Deutschlandfunk de middengolf verlaten.

Nederland: toekomst zendstation Flevopolder onzeker

Op 1 september zal de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de uitzendingen van Radio 5 via de middengolf staken. De uitzendingen via de zenders in de Flevopolder (747 kHz) en Hulsberg (1251 kHz) zullen dan worden gestopt. De verwachting is dat het zendstation in Flevopolder daarna op korte termijn zal worden gesloopt.

Groot Nieuws Radio maakt ook gebruik van dit zendstation voor haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1008 kHz. Groot Nieuws Radio heeft eerder deze week aangegeven dat zij tot 2017 wil blijven uitzenden op de middengolf. Of deze uitzendingen vanuit zendstation Flevolpolder zullen blijven komen is onduidelijk aangezien het de verwachting is dat het zendstation snel na 1 september zal worden ontmanteld. Groot Nieuws Radio gaat vanaf 1 september in delen van Nederland uitzenden via DAB+. Groot Nieuws Radio is in principe verplicht om tot het einde van haar uitzendvergunning in september 2017 uit te zenden via de middengolf aangezien anders ook haar vergunning voor het uitzenden via DAB+ vervalt.

Radio Maria

Ook Radio Maria zendt in Nederland nog uit via de middengolf op 675 kHz. Radio Maria zendt haar middengolfsignaal uit vanaf zenderpark Lopik. Ook dit middengolf-zendstation zou op de nominatie staan om spoedig gesloopt te worden. Eerder dit jaar moesten er al noodreparaties aan de zendmast worden uitgevoerd omdat de antenne in slechte staat zou verkeren. Radio Maria heeft eerder al aangegeven dat het niet zeker is dat de Katholieke radiozender in de toekomst blijft uitzenden via de middengolf.

Radio Maria is momenteel al landelijk te horen via DAB+ op kanaal 11C. De radiozender huurt hiervoor zendcapacitiet bij 100 % NL op DAB+. Mocht Radio Maria haar uitzendingen via de middengolffrequentie 675 kHz staken dan vervalt ook het recht voor uitzendingen via het regionale DAB+-kavel in West-Nederland op kanaal 8A. Aangezien Radio Maria al een DAB+-kanaal huurt op kanaal 11C heeft de radiozender de DAB+-ruimte op kanaal 8A onderverhuurt aan Groot Nieuws Radio die daarmee een groter bereik krijgt.