Toekomst Radio Maria op middengolf op korte termijn onzeker

microfoonHet is onzeker of Radio Maria Nederland na 2015 gebruik blijft maken van haar middengolfzender op 675 kHz vanuit Lopikerkapel. Stijgende onderhoudskosten voor Radio Maria zijn de oorzaak hiervan.

 Momenteel zendt Radio Maria uit via de middengolf en huurt de zender capaciteit op het DAB+-pakket van landelijke commerciĆ«le radiozenders op kanaal 11C.

 

Onderhoudskosten
De licentie voor Radio Maria om uit te zenden op de middengolf loopt in principe nog tot het jaar 2017. “Het is onzeker of Radio Maria ook tot en met september 2017 blijft uitzenden via de middengolffrequentie op 675 Khz vanuit Lopikerkapel. Dit heeft te maken met stijgende onderhoudskosten aan zowel de zendmast als zender”, aldus Dirk Sloos, algemeen technicus, van Radio Maria tegenover MediaMagazine.nl. “Het is moeilijk om dit zo vol te houden met de kosten die we maken als we willen blijven bestaan. Wij bestaan enkel van giften en donaties”, aldus Sloos.

Begin dit jaar had Radio Maria al te kampen met extra onderhoud aan de zendmast van haar middengolfzender in Lopikerkapel. Een tuidraad van de zendmast was losgeraakt waardoor de zendmast scheef kwam te staan. Door de onderhoudswerkzaamheden moest Radio Maria haar uitzendingen tijdelijk staken van de middengolf. Wanneer Radio Maria besluit haar uitzendingen via de middengolfzender te staken is het onduidelijk wat er met de zendinstallatie in Lopikerkapel gaat gebeuren.

Digitale aanbieders
Radio Maria is ook in onderhandeling met aanbieders van digitale pakketten om distributie via de diverse digitale radiopakketten te bewerkstelligen. Radio Maria is wereldwijd te ontvangen via Internet: http://www.radiomaria.nl/wp/player/

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) heeft eerder besloten de middengolfuitzendingen van NPO Radio 5 per 1 september stop te zetten. Luisteraars worden middels spotjes op de radio en informatie op het Internet geadviseerd over de luistermogelijkheden van NPO Radio 5 per september 2015. Ook Radio Maria is begonnen met het informeren van haar luisteraars en biedt via haar website inmiddels al diverse DAB+-radio’s aan: http://www.radiomaria.nl/?page_id=41