Groot Nieuws Radio wil tot 2017 op middengolf uitzenden

De Christelijke radiozender Groot Nieuws Radio blijft tot in 2017 via de middengolffrequentie 1008 kHz uitzenden. Dat heeft de radiozender vanmiddag bekend gemaakt. De radiozender heeft wel aangegeven dat nog moet blijken of het technische mogelijk is om te blijven uitzenden op de middengolf. Groot Nieuws Radio zal moeten investeren in haar middengolfzender en antennes om te kunnen blijven uitzenden. De huidige uitzendlicentie op de middengolf loopt tot september 2017

Intentie

“Groot Nieuws Radio heeft de intentie om in ieder geval tot 2017 via de middengolf te blijven uitzenden, om de luisteraars de tijd te geven om om te schakelen naar DAB+. Of Groot Nieuws Radio daadwerkelijk blijft uitzenden via de middengolf, hangt af van enkele partijen die uitzoeken of het technisch mogelijk is om middengolf-uitzendingen aan te blijven bieden. Vanuit Groot Nieuws Radio is er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken.”, aldus de radiozender op haar website.

De Nederlandse Publiek Omroep (NPO) stopt in september met uitzendingen via de AM, waardoor onder andere NPO Radio 5 niet meer via de traditionele manier te  beluisteren is. Groot Nieuws Radio wordt daarmee één van de weinige partijen die nog gebruik maakt van de AM. Radio Maria, dat ook uitzendt via de middengolf uitzendt heeft eerder al aangegeven dat het nog niet duidelijk is of Radio Maria nog lang gebruik gaat maken van haar middengolfzender op 675 kHz.

DAB+

Per 1 september 2015 start Groot Nieuws Radio met het uitzenden via DAB+. Groot Nieuws Radio heeft zelf een kanaal toegewezen gekregen op het regionale DAB+-kavel in Noord-Oost, Oost en Midden-Nederland op kanaal 6B. Daarnaast is de radiozender voornemens om digitale capaciteit te huren van Radio Maria op het regionale kavel 8A in West-Nederland. Radio Maria zendt op haar beurt al uit via het landelijke DAB+-kavel 11C waar het digitale capaciteit huurt van 100%NL.

Financieel gezond

Groot Nieuws Radio is financieel gezond aldus de radiozender vanmiddag. “Dat geeft ruimte om toekomstplannen te maken en om in vertrouwen verder te bouwen aan hét christelijke radiostation van Nederland. Een gunstige uitspraak van de Belastingdienst schept ruimte voor nodige investeringen in AM en DAB+.”, aldus Groot Nieuws Radio op haar website. In de actieweek van maart dit jaar brachten luisteraars en bedrijven het bedrag van ruim 1,2 miljoen euro bij elkaar om het radiostation in de  lucht te houden. “Er is een regeling met de Belastingdienst getroffen dat we slechts één ton hoeven te betalen. Deze uitkomst geeft ruimte voor nodige investeringen in de AM-zender en DAB+.”.

Programmering

Groot Nieuws Radio heeft het afgelopen jaar flink moeten snijden in de avond- en weekendprogrammering van de radiozender omdat de zender flink moest bezuinigen op de uitgaven.  “We hopen de komende jaren structurele inkomsten te genereren zodat het mogelijk is deze uren weer te vullen met gepresenteerde programma’s. Ook wordt gewerkt aan profielen voor nieuwe bestuursleden en voor een nieuwe directeur.”, aldus de radiozender.