BBC houdt voorlopig vast aan uitzendingen via FM

De Britse publieke omroep BBC wil voorlopig niks weten van het uitschakelen van de verspreiding via de FM. Dit heeft Bob Shennan, radio-directeur bij de Britse publieke omroep, gezegd tijdens het evenement Radiodays Europe in Wenen.

Mix

Volgens Shennan is het ideaal om een mix te houden van FM, DAB en Internet dan alleen volledig in te zetten op digitale radio via de ether. Deze stelling wordt ondersteund door andere radiopartijen in Groot Brittannië.

Luistertijd

In Groot Brittannië wordt al bijna 50 procent van de luistertijd via een digitale manier geconsumeerd. Dit kan zijn via DAB of Internet. Er zijn plannen om de uitzendingen via de FM gefaseerd uit te schakelen wanneer meer dan 50 procent. Maar voorlopig ziet de BBC het nog niet zitten om volledig digitaal via de ether te gaan uitzenden.

Ook nog middengolf en lange golf

Naast FM worden er in Engeland ook nog uitzendingen van de BBC via de middengolf en lange golf verspreid. De BBC is wel begonnen met het gefaseerd uitschakelen van lokale middengolfzenders.

Aanbod

Een groot voordeel van de uitzendingen via de digitale ether is het grote aanbod van radiozenders terwijl de FM-band vol zit. In Groot Brittannië wordt overigens nog gebruik gemaakt van de oudere DAB-norm terwijl in Nederland en omringende landen de DAB+-norm wordt gehanteerd. Door deze oudere norm is de geluidskwaliteit van de meeste radiozender via DAB in Groot Brittannië niet geweldig en soms zelfs alleen in “mono” te beluisteren. Er wordt beperkt in de nieuwe norm DAB+ uitgezonden in Groot Brittannië.

Netwerk

Nadeel van DAB is volgens Shennan dat het DAB-netwerk nog geen volledig bereik heeft en dat er nog veel auto’s in het land rondrijden zonder de mogelijkheid om digitale radio via de ether te ontvangen.

Video:

Interview met Bob Shennan: