Beeld en Geluid komt met online expositie over radiopionier Hans Idzerda

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft in samenwerking met Google een online expositie over de Nederlandse radiopionier Hans Idzerda geopend.

100 jaar radio

Op 6 november 2019 bestaat de radio 100 jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een aantal online tentoonstellingen op het internetplatform Google Arts and Culture. De eerste expositie is gewijd aan radio- en omroeppionier van het eerste uur Hans Idzerda.

Beukstraat te Den Haag

Op 6 november 1919 ’s avonds tussen acht en elf uur werd het eerste radio-omroepprogramma uitgezonden. Vanuit zijn eigen studio aan de Haagse Beukstraat stuurde ingenieur Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda zijn radioprogramma de ether in. Hij gebruikte hiervoor de door hemzelf ontworpen en gebouwde draadloze radiotelefoniezender met de roepletters PCGG.

Muziek

Voor het eerst in de wereldgeschiedenis hoorden radio-amateurs in Nederland en Engeland niet de gebruikelijke Morse-signalen, maar muziek via hun radio-ontvangers. Idzerda ontdekte al heel vroeg de kracht van het medium radio. Hij zond al concerten uit in Engeland voor de BBC bestond.

Online expositie

De online expositie belicht het werk en leven van Idzerda in al zijn facetten. Zijn aantekeningen, blauwdrukken, foto’s, documenten, apparaten en reclamemateriaal geven een mooi zicht op zijn experimenten en ontwerpprocessen. Video’s demonstreren onder andere de technische werking van zijn zender PCGG.

Rijke collectie

Beeld en Geluid beheert de rijke collectie van Idzerda, die hij zelf aangelegd heeft door een deel van zijn collectie in 1940 aan het Postmuseum te schenken. Verdere schenkingen, zoals die van zijn weduwe, resulteerden in de huidige omvangrijke collectie. De ongeveer 80 objecten in de tentoonstelling zijn slechts een topje van de ijsberg.

De collectie bestaat uit nog honderden andere documenten, getuigenissen en objecten van de radiopionier vanaf 1904 tot 1946. Beeld en Geluid blijft de online collectiepresentatie aanvullen met nieuwe exposities over Idzerda.

De samenwerking tussen Beeld en Geluid en Google Cultural Institute zal ook in 2017 leiden tot online exposities. De expositie is hier te bekijken.

Video:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.