Berlusconi’s Mediaset nu ook actief in radiosector

Het grootste Italiaanse commerciële mediabedrijf, Mediaset stapt nu ook in de radiosector. Het heeft van zusterbedrijf Mondadori 80 % van R101 (ooit bekend als Radio 101) overgenomen. Maar veel belangrijker is de deelneming in het radiobedrijf waar Radio 105, Virgin Radio (Italia) en Radio Monte Carlo onderdeel van zijn die het van RCS Mediagroup heeft overgenomen. Ook de televisievarianten zijn meeverkocht. R101 TV zendt ook landelijk via DVB-T uit; Radio 105 TV en Radio Monte Carlo TV alleen via internet; net als de vele webradiostations die bij de zenders horen. R101 heeft een algemeen entertainment/hitradio format, Radio 105 een hitradioformat gericht op een jong publiek, Radio Monte Carlo is een adult contemporary radiozender; Virgin Radio richt zich op rock.

Fininvest

Fininvest, de holding van Silvio Berlusconi en zijn familie heeft 50,4 % van de uitgever Mondadori in handen en is met 33,5 % de (enige) referente aandeelhouder van Mediaset. Mediaset was tot nu toe niet actief in de radiosector, maar vooral in de televisiesector; het had wel een intensieve samenwerking met R101. Opvallend is dat sinds 1997 de concurrerende radiozender RTL102.5 met haar kantoor en studio’s letterlijk aan de overkant gevestigd is in Cologno Monzese (vlakbij Milaan) waar Mediaset gevestigd is.

Finelco

R101 werd in 2005 door Mondadori gekocht; en komt nu met de verkoop van 80 % in handen van Mediaset. Belangrijker is de deelname in Finelco, de holding waar Radio 105, Virgin Radio en Radio Monte Carlo in zijn ondergebracht. In een wat ingewikkeld constructie gaat het daarbij om 19% stemrecht, van de holding RB1 die 92,8 % van Finelco in handen heeft. Economisch gaat het om een deelname van 50%; wat neerkomt op 44,45 % van de radiogroep.

Mediaset zal overigens haar belangen kunnen uitbreiden en aldus ook (meerderheids) controle kunnen verwerven. Mediaset meldt dat de radiozenders 8 miljoen luisteraars per dag bereiken. Hoeveel Mediaset voor haar aankopen in de radiobedrijven betaald heeft, is niet bekend gemaakt. Wel is bekend gemaakt dat middels een tussenhandel 22 miljoen in totaal betaald is voor de verkoop van het belang dat in handen was van uitgever RCS Mediagroup.

Vier landelijke radiozenders

Alberto Hazan (en zijn familie), oftewel de oprichter van Finelco (en Radio 105 alsmede Virgin Radio), blijft met de transactie nog de controle houden over zijn bedrijf. Finelco maakte in 2013 nog een omzet van 78,8 miljoen euro. De verwachting is dat uiteindelijk Mediaset op deze wijze vier landelijke zenders in handen zal hebben in Italië, terwijl radiozenders als RTL102.5 (niets met RTL Group van doen), Radio Dimensione Suono (RDS), Radio KissKiss, Radio Italia en Radio 24 die vooral als zelfstandige landelijke Italiaanse zenders opereren, het lastiger krijgen, en Gruppo l’Espresso (een uitgever met Radio Deejay, Radio Capital en M2o) de belangrijkste radioconcurrent is.

R101

R101 bestaat sinds 1975, Radio 105 bestaat sinds 1976, Radio Monte Carlo sinds 1966 (en sinds 1987 van Alberto Hazan) en Virgin Radio Italia startte in 2007. De Italiaanse radiomarkt kent vele regionale en lokale zenders waarmee de landelijke stations mee concurreren, naast de publieke Rai Radio-zenders.

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.