Bezwaar Lorelei in omroepstrijd Leiden ongegrond

lokaleomroepHet Commissariaat voor de Media heeft het bezwaar ongegrond verklaard dat RTV Lorelei (Sleutelstad) had ingediend tegen het toekennen van de publieke zendmachtiging voor Leiden en omgeving

aan Omroep Holland Centraal (Unity FM/TV). Dat bericht Sleutelstad.nl op haar website vandaag.

Commissariaat: Procedure is niet goed verlopen
Het commissariaat erkent dat de procedure niet correct is verlopen, maar vindt dat niet zwaarwegend genoeg om tot een ander besluit te komen. Op andere punten is het commissariaat het niet met Lorelei eens. In de motivatie voert het commissariaat verder aan dat Holland Centraal al jaren de lokale omroep is in deze regio. Gemeenteraden wisten dus precies waar ze voor kozen en gaan er kennelijk van uit dat Unity inhoudelijk een betere omroep is dan Sleutelstad, aldus het commissariaat. Of Lorelei nu in beroep gaat bij de bestuursrechter is nog niet bekend.

Juni vorig jaar maakte het Commissariaat voor de Media na een lange procedure bekend dat de Stichting Holland Centraal (Unity FM/TV) vijf jaar is aangewezen als publieke lokale omroep voor gemeenten Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Naast Unity FM/TV was ook de Stichting Lorelei (Sleutelstad FM) in de race voor de machtiging. Sleutelstad FM zendt nu al uit in de Leidse regio als commerciële omroep via etherfrequentie 93.7 Mhz en de kabel.

Onterecht
De Stichting Lorelei vindt dat het Commissariaat voor de Media onterecht Unity FM/TV had aangewezen als lokale omroep voor de Leidse regio voor de komende vijf jaar. Volgens Lorelei/Sleutelstad had het Commissariaat de aanvraag van Holland Centraal/Unity niet eens in behandeling mogen nemen. De aanvraag was op de deadline incompleet en dus ongeldig, stelde Lorelei. Daarnaast zou het PBO (Programma Beleidsbepalend Orgaan) van Holland Centraal/Unity niet in orde zijn en zou het Commissariaat voor de Media fouten hebben gemaakt bij het volgen van de procedure voor de keuze van de machtiging voor Holland Centraal/Unity.