“Bijna kwart Nederlandse huishoudens bezit DAB+ radio”

Een kwart van de Nederlandse huishoudens is momenteel in het bezit van een toestel met DAB+-ontvangst. Onlangs publiceerde het CBS nog andere cijfers: 15 procent van de huishoudens zou een ontvanger hebben voor ontvangst van digitale radio via de ether.

Digitaal luisteren

Volgens de cijfers die bekend zijn gemaakt tijdens General Assembly van World DAB in Brussel luisteren steeds meer mensen digitaal naar de radio. Het aandeel van digitaal luisteren via DAB+, internet en/of settop-box is inmiddels opgelopen naar 39% (33% in 2017).  DAB+ is binnen het digitale domein het sterkste gegroeid. De luistertijd via DAB+ verdubbelde van 13 naar 26 minuten per dag tussen 2017 en 2019.

Verkoop

In Nederland zijn sinds 2014 meer dan 1,5 miljoen DAB+ radio’s verkocht (een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar). Het percentage huishoudens met een DAB+-ontvanger steeg van 15% naar 24%. In de eerste helft van 2019 reed van de nieuw verkochte auto’s 43% met een standaard DAB+ autoradio de garage uit.

Regelgeving

Volgend uit de Europese Elektronische Communicatie Code (EECC) – die op 20 december 2018 in werking is getreden – wordt in heel Europa wetgeving van kracht waardoor alle nieuwe auto’s vanaf eind 2020 standaard uitgerust moeten worden met een ontvanger voor digitale etherradio (DAB+), de opvolger van FM. Veel autofabrikanten bereiden zich hierop voor.