(C) Dennis van Geffen. Schade zendmast Waalhaven Rotterdam

Brand zendmast Waalhaven: Koelvloeistof en zekeringen mogelijk oorzaak

Het onderzoek naar de brand in de zendmast aan de Waalhaven in Rotterdam op 30 maart richt zich op twee mogelijke oorzaken: koelvloeistof en zekeringen. Dit bericht de regionale omroep RTV Rijnmond op haar website.

Rampenzenders uit de lucht

Door de brand in de toren aan de Anthony Fokkerweg in Rotterdam vielen op woensdagmiddag een groot aantal radiozenders uit. Ook de regionale rampenzenders Radio Rijnmond en Radio West waren lange tijd niet te ontvangen in de ether.

Koelvloeistof

Kort na de brand werd er door zenderexploitant Broadcast Partners al gemeld dat er een probleem was geweest met koelvloeistof in de algemene ruimte van de zendmast. Deze lezing wordt nu bevestigt een woordvoerder van Alticom tegenover RTV Rijnmond, de eigenaar van de toren. De vloeistof lekte uit een noodstroomgenerator op de tweede verdieping. Een inspecteur van Alticom, aanwezig voor een rondgang, zette de generator uit. Toen leek de lekkage te stoppen. Maar de druppels van de koelvloeistof zijn uiteindelijk bij een schakelkast op de begane grond terecht gekomen.

Schakelruimte

Verder richt het onderzoek zich op de beveiliging in een aparte schakelruimte van netbeheerder Stedin. Die bevindt zich eveneens op de begane grond. Van die installatie zijn bij de storing niet alle zekeringen gesprongen. Dat kan mede-oorzaak zijn van de brand.

Vragen

De PVV heeft vragen gesteld aan de Provincie Zuid-Holland hoe het kan dat beide regionale rampenzenders een aantal uren niet te beluisteren waren in de ether van Zuid-Holland.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.