Stichting BREIN dagvaardt illegale IPTV-aanbieders

Stichting BREIN heeft een schikking getroffen met een van de grotere Nederlandse IPTV-aanbieders. Om welke aanbieder het gaat heeft de stichting niet bekend gemaakt. BREIN is begonnen met het dagvaarden van aanbieders van illegale IPTV-diensten.

IPTV

Via diverse IPTV-aanbieders in Nederland is het mogelijk om voor een beperkt maandbedrag een groot aantal betaalzenders te verkrijgen zoals Film1, Ziggo Sport Totaal en FOX Sports. De rechthebbenden ontvangen geen compensatie voor het distribueren van de streams aldus BREIN.

Verificatieplicht

Uit het recente GS Media HvJEU arrest volgt dat op dit soort commerciële aanbieders een verificatieplicht rust met betrekking tot de legaliteit van de bron die door de links ontsloten wordt.

Schikking

Inmiddels is met een van de grotere Nederlandse aanbieders geschikt. BREIN heeft niet bekend gemaakt om welke aanbieder het gaat. Deze aanbieder heeft de verkoop van illegale abonnementen gestaakt, een rectificatie aan klanten verstuurd waarin werd uitgelegd waarom hun abonnementen niet meer werken en een compensatie betaald van 10.000 euro voor door BREIN gemaakte kosten.

Als onderdeel van de schikking heeft BREIN ook informatie ontvangen over de bron van de illegale content waarmee die aangesproken kan worden.

“Rekenen op claim”

BREIN-directeur Tim Kuik: “Eind vorig jaar hebben wij aanbieders van IPTV abonnementen gewaarschuwd dat zij moeten controleren of de bronnen van de content waar zij naar linken legaal zijn. Inmiddels zijn wij begonnen met het dagvaarden van aanbieders die desondanks volharden in het aanbieden van abonnementen die naar geripte kanalen en ongeautoriseerde content linken. Zij kunnen rekenen op een claim van BREIN. Hoe langer je doorgaat, hoe duurder het wordt.”