BREIN haalt online radiozender GBC Radio uit de lucht

De stichting BREIN heeft de online radiozender GBC Radio deze week het zwijgen opgelegd. De online radiozender weigerde een licentie aan te vragen. Dit bericht BREIN op haar website.

Licenties

Het station zond door middel van streaming muziek uit op internet, verwierf daarmee inkomsten door middel van advertenties maar weigerde een muzieklicentie te kopen. Online radiozenders die muziek uitzenden waarop muziekrechten rusten zijn verplicht een zogenaamde licentie af te sluiten bij de organisaties BUMA en Sena. GBC Radio had geen licentie om muziek uit te zenden via Internet en derhalve stapte BREIN naar de rechter.

Rechter

De exploitant is door de rechter nu bevolen de inbreuk te staken op verbeurte van een dwangsom van 2000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

“Betalen voor muziek”

“Prima natuurlijk als mensen dit als hobby hebben en voor een paar tientjes koop je een licentie, dan ben je legaal”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Net zoals je voor je apparatuur geld uitgeeft, is het ook redelijk dat je betaalt voor de muziek die je gebruikt. Doe je dat niet dan kan het je duur komen te staan.”

Nieuwe radiozender

De beheerder heeft nu een tekst op zijn site gezet waarin hij uitlegt dat hij op last van BREIN is gestopt en kondigt aan dat hij “met licentie” terug zal komen.

“Dit was niet de enige internetradiopiraat, er lopen ook nog andere zaken, wordt vervolgd”, aldus Kuik.