CAI Harderwijk wint Europese innovatieprijs

Aan kabelaar CAI Harderwijk is maandagavond in Brussel de Europese innovatieprijs ‘European Broadband Award 2015’ toegekend. CAI Harderwijk-directeur Edo Kweldam nam de prijs in ontvangst uit handen van de Europees commissaris van digitale economie en samenleving, Günter Oettinger.

Concurrentie op de glasvezel

Meer providers die concurreren op één glasvezelkabel. Deze situatie in Harderwijk en Hierden is niet alleen uniek voor Nederland, maar ook voor Europa, aldus de jury van de prijs. De competitie is een initiatief van de Europese Commissie. De Provincie Gelderland, die Harderwijk en Hierden ziet als schoolvoorbeeld van een consumentgericht netwerk, ondersteunt de nominatie.

De Europese Commissie heeft de innovatieprijs in het leven geroepen om het uitwisselen van kennis te stimuleren. Door voorbeeldprojecten met een award te belonen, hoopt men een bijdrage te leveren aan het behalen de Europese breedbanddoelstellingen voor 2020. In dat jaar wil Europa een 100 procent dekking van internet met een snelheid van 30 Mbps. In 50 procent van de huishoudens heeft men over ruim vier jaar 100 Mbps aan snelheid, zo is de wens van ‘Europa’. In Harderwijk beschikt inmiddels vrijwel 100 procent van de huishoudens over 100 Mbps.

De projecten die meededen aan de competitie moesten voldoen aan vijf criteria. Ze hebben een sociale impact, zijn innovatief gefinancierd en geven concurrentie ruim baan op het netwerk. Daarnaast dienen projecten toekomstbestendig en qua kwaliteit van dienstverlening hoogwaardig te zijn.

“Internetwalhalla”

De Consumentenbond noemde in een onderzoek naar de Internetsnelheden in Nederland de gemeente Harderwijk onlangs nog een ‘Internetwalhalla’. In het landelijke onderzoek dat de bond liet uitvoeren komt vooral een zorgelijke situatie naar voren over het aanbod van snel internet over vast breedband. De keuzemogelijkheden blijken in het grootste deel van het land vrij beperkt: maar niet in Harderwijk. ,,Terwijl in hartje Amsterdam alleen Ziggo een snelle internetverbinding aanbiedt, halen in Harderwijk wel zes providers zeker 50 Mbps”, zo concludeert de Consumentenbond in het onderzoek ,,Dankzij die open houding is bijvoorbeeld Harderwijk een internetwalhalla geworden.”

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.