CanalDigitaal stopt uitzendingen NPO, RTL en SBS in SD-kwaliteit

CanalDigitaal stopt in 2016 met de SD-uitzendingen van NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, Net 5 en SBS 6. In aanloop daarnaar toe zal de satellietprovider per 1 januari 2016 op alle smartcards de HD-versies van deze zenders beschikbaar stellen. CanalDigitaal, onderdeel van de Luxemburgse M7 Group SA, biedt digitale televisie via de satelliet aan in Nederland.

Astra 1

De uitzendingen van NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, Net 5 en SBS 6 in standaardkwaliteit (SD) zullen in 2016 worden gestaakt via de Astra 1-satelliet. Op dit moment heeft M7 Group SA ten behoeve van CanalDigitaal nog een transponder op de Astra 1 op de 19,2 graden oost positie actief waarop overwegend Nederlandse zenders te zien zijn. Daarnaast zenden onder andere Animax Deutschland, de erotische zender Vivid TV en de radiozenders RTL 1440 en Radio Freundes Dienst uit op deze frequentie.

In mei staakte M7 Group SA de SD-uitzendingen ten behoeve van het Vlaamse aanbod van TV Vlaanderen; daarbij zijn de VRT zenders en commerciële televisiezenders als VTM en Vier overgeheveld naar de Astra 3B waar ze alleen in HD-kwaliteit beschikbaar zijn. Ook de overige uitzendingen van CanalDigitaal vinden plaats via de Astra 3B-satelliet op de uitzendpositie 23,5 graden oost. Hier zijn de televisiezenders van de NPO, RTL Nederland en SBS in HD-kwaliteit te zien.

Het zogeheten settopboxpakket waar oude abonnees nog naar konden kijken voor 90 euro per jaar wordt per 1 april 2016 opgeheven; daarin zaten alleen de NPO, RTL en SBS-zenders.

Family HD-pakket duurder

CanalDigitaal is de eerste operator in Nederland waar de SD-versie versies van de Nederlandse zenders worden uitgeschakeld. Tegelijkertijd heeft M7 Group aan haar abonnees aangekondigd dat het zogeheten  Family HD pakket 2 euro duurder wordt, dit zal voortaan 21,95 euro per maand kosten in plaats van 19,95 euro per maand. CanalDigitaal claimt dat het sinds 2009 de prijs van het Family HD aanbod niet heeft verhoogd. Of het BasisHD abonnement dat 17,95 euro per maand kost ook duurder wordt, is niet aangekondigd.

Extra smartcards duurder

Volgens informatie van CanalDigitaal aan klanten gaan (nieuwe) extra smartcards per januari 2016 bij CanalDigitaal 9,50 euro per maand kosten; nu is dat nog 4,50 euro per maand extra.

CanalDigitaal is de eerste operator waar de SD-versies worden uitgefaseerd. Op de 23,5 Oost satellietpositie van de Astra 3B zendt het in Luxemburg gevestigde satellietbedrijf M7 Group SA de kanalen voor Canal Digitaal uit in DVB-S2 MPEG4. Hiervoor is wel de juiste ontvangstapparatuur nodig.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.