CEO VodafoneZiggo: Digitaliseringsplannen kabinet weinig ambitieus

VodafoneZiggo-topman Jeroen Hoencamp vindt de digitaliseringsplannen die het kabinet onlangs uit de doeken deed weinig ambitieus. Hij zegt dit in een interview in het FD. Hoencamp verwacht dat internetsnelheden vanaf 1 gigabit over vijf jaar zelfs normaal zijn.

Digitaliseringsplannen

Begin deze maand maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Actieplan Digitale Connectiviteit openbaar. In dit plan staan de doelstellingen die de overheid rond digitalisering in Nederland. Het kabinet stelt in het document als doel dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 Gigabit per seconde) hebben.

Weinig ambitieus

Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo noemt de plannen van het kabinet weinig ambitieus. “Laat ik voorop stellen dat het goed is dat Keijzer de digitale agenda op de kaart zet, nadat hierover in het regeerakkoord weinig was terug te vinden. Maar het plan is voor ons niet ambitieus. Bovendien gebeuren er zaken parallel die strijdig zijn met het willen bereiken van de ambities.“, aldus Hoencamp tegenover de krant.

Drie jaar

VodafoneZiggo verwacht al over drie jaar in grote delen van haar dekkingsgebied internetsnelheden tot 1 gigabit per seconde beschikbaar te hebben. Nu is de maximumsnelheid op de kabels van VodafoneZiggo 400 megabit per seconde, oplopend tot 500 megabit voor zakelijke klanten.

Grotere opgave voor KPN

KPN biedt met glasvezel weliswaar 500 megabit per seconde aan, maar met zijn nog veelgebruikte koperdraden komt dit bedrijf bij lange na niet tot dergelijke snelheden. Jeroen Hoencamp geeft aan dat de opgave voor zijn concurrent daarmee een stuk groter zal zijn dan voor VodafoneZiggo.

Datagebruik

Hoencamp weerspreekt in de krant echter geluiden dat de huidige snelheden volstaan om de Nederlander in de toekomst digitaal goed te kunnen bedienen. Hij wijst op het datagebruik dat de afgelopen paar jaar explosief is gegroeid en volgens hem zal blijven doorgroeien. ‘Ik denk dat 1 gigabit over drie tot vijf jaar het nieuwe normaal is.’

Internetverslaving

In het interview geeft Jeroen Hoencamp ook aan zich zorgen te maken over Internetverslaving. “Veertig procent van de jongeren geeft aan stress te ervaren omdat ze voortdurend online zijn. Ik vind dat ik daar wat van moet vinden, dat wij daar een verantwoordelijkheid hebben.”, aldus Hoencamp tegenover de krant.