Commerciële radio teleurgesteld over veiling etherfrequenties

De commerciële radiozenders zijn teleurgesteld over het besluit van het kabinet om de etherfrequenties opnieuw te verdelen middels een veiling. Minister Kamp (Economische Zaken) maakte de plannen voor de veiling vrijdagmiddag bekend. Een veiling met minder regels en meer digitale radio-capaciteit voor de commerciële radiozenders.

Laatste veiling in 2003

In 2003 werden de etherfrequenties voor het laatste geveild. Deze veiling bracht destijds ongeveer 230 miljoen euro op voor de schatkist van de overheid. In 2011 werden de vergunningen voor de commerciële radiofrequenties verlengd waarbij in een aantal gevallen een extra bedrag per jaar gevraagd werd aan de radiozenders en er een verplichting kwam om digitale radio via de ether uit te rollen.

“Onrust”

VVD-minster Kamp (VVD) is er nog niet zeker van dat zijn coalitiepartner PvdA te plannen steunt. De PvdA geeft aan dat een nieuwe veiling voor “onrust” zorgt. “Ik wil dat
radiostations hun geld steken in innovatie”, aldus PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug tegenover het Algemeen Dagblad.

“Voorlopig geen investeringen in DAB+”

Ook de commerciële radiozenders reageren teleurgesteld over het besluit van het kabinet tot een veiling van de commerciële etherfrequenties: “Ik ben zeer teleurgesteld. Het verlengen van de frequenties is belangrijk om digitaliseringsslag te laten slagen. Daar gaan wij nu niet meer in investeren omdat het  onduidelijk is of wij straks nog bestaan”, aldus Sjors Fröhlich van BNR Nieuwsradio tegen over het Algemeen Dagblad.

Ook Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) hoopt dat de Tweede Kamer komende week een “wijs besluit” zal nemen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het plan van Minister Kamp.