Commerciële radiovergunningen in Vlaanderen verlengt tot eind 2017

Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor een verlenging van de landelijke en lokale commerciële radiovergunningen. De vergunningen lopen af op 25 september 2016, maar omdat het dossier “bijzonder complex is en die deadline in het gedrang komt”, beslisten een meerderheid van het Vlaams Parlement om de huidige licenties te verlengen tot eind 2017. Dit bericht de website deredactie.be.

Meer ademruimte

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele: “Met dit decreet verlengen we de licenties van 25 september 2016 naar 31 december 2017. Hiermee geven we de minister wat meer ademruimte. Over heel wat zaken moeten knopen worden doorgehakt. Is er plaats voor een extra landelijke commerciële radio? Hoe kunnen we de onderlinge storingen oplossen? Hoe kunnen we de échte lokale radio’s leefbaarder maken en de kwaliteit ervan waar nodig verbeteren.”, aldus het Parlementslid tegenover deredactie.be

Vlaanderen

Vlaanderen kent twee landelijke commerciële FM-netten. Deze worden gebruikt door Q-music en Joe FM. Daarnaast zijn er ook nog vijf provinciale pakketten, die gebruikt worden door Nostalgia, die hierdoor meerdere malen per dag regionaal nieuws uitzendt. Ook zijn er nog een flink aantal lokale FM-frequenties.

DAB+

De grotere commerciële radiozenders zenden nog niet uit via DAB+, digitale radio via de ether. Ook in Vlaanderen bestaan er plannen om bij het verlengen van de FM-frequenties een digitaliseringsplicht in te bouwen zoals ook in Nederland is doorgevoerd. Hierdoor worden commerciële radiozenders verplicht te investeren in digitale radio via de ether. Via het commerciële DAB+-netwerk van exploitant Norkring zenden sinds mei wel een aantal kleinere commerciële radiozenders uit.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.