Commerciële radiozenders willen dekking DAB+ verbeteren

De landelijke commerciële radiozenders willen de dekking van hun digitale radiosignaal via de ether (DAB+) verbeteren. Dit heeft Menno Koningsberger tijdens de IBC (International Broadcasting Convention) in Amsterdam bekend gemaakt. Koningsberger is algemeen directeur van de 538Groep en voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR).

Dekking

De website radio-tv-nederland.nl bericht dat het netwerk van de landelijke commerciële radiozenders in 2016 wordt verbeterd waardoor de dekking in huis wordt verbeterd. Momenteel kan 40 procent van de inwoners het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële radiozenders op kanaal 11C indoor ontvangen, dit moet in 2016 worden uitgebreid naar 65 procent. Ook de outdoor-dekking wordt door deze optimalisatie verbeterd naar 97 procent (momenteel nog rond 95 procent). Volgens de website worden de uitzendvermogens van een groot aantal steunzenders verhoogd en worden er nieuwe steunzenders in gebruik genomen.

Digitaliseringsplan

Begin september kondigde Minister Kamp (Economische Zaken) aan dat de vergunningen voor de etherfrequenties van commerciële radiozenders per september 2017 met vijf jaar worden verlengd en dat hij daarbij “robuust” digitaliseringsplan voor de sector gaan opstellen. “Dit plan zal een overtuigende versnelling van de digitalisering moeten aantonen. De landelijke partijen hebben een voorstel gedaan om onder meer de indoordekking te verbeteren voor 1 januari 2016 en om de marketinginspanningen te verhogen teneinde de consument te overtuigen over te stappen naar de digitale ether. Ik zal advies inwinnen bij onafhankelijke experts om zeker te stellen dat de versnelling van digitalisering bij een verlenging deugdelijk is onderbouwd.”, aldus Minister Kamp begin september.

Verdere details over de uitbreidingsplannen zijn nog niet bekend gemaakt.

Dekkingskaartjes zoals getoond tijdens IBC:

(via http://radio-tv-nederland.nl/)

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.