Minister: Etherfrequenties commerciële radio met vijf jaar verlengd

Minister Kamp van Economische Zaken gaat de vergunningen voor etherfrequenties voor commerciële radiozenders met vijf jaar verlengen tot 1 september 2022. Hij heeft dit vandaag de Tweede Kamer laten weten. Het gaat om zowel de FM, middengolf als digitale DAB+-frequenties.  “Ik streef ernaar de verlenging van de FM- en DAB+ vergunningen nog dit jaar af te wikkelen in goed overleg met de sector. “, aldus Minister Kamp in de brief.

Digitaliseringsplan

Minister Kamp gaat de komende periode gebruiken om drie zaken voor de verlenging goed te regelen. Zo zal Minister Kamp een “robuust” digitaliseringsplan voor de sector gaan opstellen. “Dit plan zal een overtuigende versnelling van de digitalisering moeten aantonen. De landelijke partijen hebben een voorstel gedaan om onder meer de indoordekking te verbeteren voor 1 januari 2016 en om de marketinginspanningen te verhogen teneinde de consument te overtuigen over te stappen naar de digitale ether. Ik zal advies inwinnen bij onafhankelijke experts om zeker te stellen dat de versnelling van digitalisering bij een verlenging deugdelijk is onderbouwd.”, aldus Minister Kamp.

Extra digitale capaciteit

In het voorjaar van 2017 komt er wel een veiling voor het verdelen van extra digitale capaciteit voor commerciële radiozenders.

Waarde

Daarnaast zal Minister Kamp verder onderzoek doen naar de waarde van de commerciële frequentiekavels. Deze waarde heeft in het verleden en nog steeds tot rechtszaken geleid. “Nu het CBb naar verwachting in september al uitspraak doet, acht ik het verstandig die uitspraken af te wachten, zodat daar in de benodigde vervolgstappen rekening mee kan worden gehouden. Na de uitspraak zal ik het model voor het berekenen van de verlengingsprijs in overleg met de sector definitief actualiseren. Vervolgens zal SEO de benodigde gegevens om de prijs te kunnen berekenen moeten verzamelen (er zal onder andere een nieuwe inschatting gemaakt moeten worden van de advertentiemarkt). Hiermee zal op zijn vroegst tegen het eind van het jaar een indicatie te geven zijn van de verlengingsprijs. Ik verwacht dat de partijen de nieuwe verlengingsprijs zullen accepteren, omdat die dan zorgvuldig zal zijn bepaald op grond van het SEO-model met geactualiseerde gegevens. “, aldus Kamp.

Clausulering

De voorgestelde versoepeling van Minister Kamp om de clausulering voor bepaalde programmatypes kan doordat de frequentiekavels verlengd worden niet worden doorgevoerd aldus Minister Kamp. “. Verlenging van een vergunning is een verlenging van hetzelfde product. Alleen na een verdeling kan aan de eigenschappen van dit product worden getornd. Ik zie daarom geen mogelijkheden iets te veranderen aan de clausulering.” Wel is Minister Kamp bezig om te onderzoeken of de eigendomsbeperkingen van de kavels te verruimen. Hierdoor wordt het mogelijk
dat partijen meer dan twee frequentiepakketten kunnen bezitten.

Middengolf

Minister Kamp geeft aan dat indien gewenst de verlenging van vijf jaar ook geldt voor houders van een middengolffrequentie. “Deze bestaande vergunningen zullen dan, net als de bij de FM, gekoppeld blijven aan een digitale vergunning.”, aldus Kamp De middengolfvergunningen die momenteel niet zijn uitgegeven of waarvoor geen verlenging wordt aangevraagd, wil de minister voor (nieuwe) partijen die willen uitzenden op laag vermogen (bedoeld voor zogeheten doelgroepenradio en evenementen).

Tweede Kamer

Met het verlengen van de vergunningen voor de commerciële etherfrequenties komt Minister Kamp in hoofdlijnen tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer. De minister en de Kamer lagen voor het zomerreces lijnrecht tegenover elkaar. Minister Kamp wilde de frequenties veilen, de Tweede Kamer verlengen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.