Commissariaat ziet verbetering “in financiële transparantie” NPO

Het Commissariaat voor de Media is in grote lijnen positief over de nieuwe begroting van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) Dit bericht de toezichthouder in een persbericht.

Financiële transparantie is verbeterd

Vooral in de financiële transparantie ziet de toezichthouder verbeteringen, door verdere toelichting op de kostensoorten en verdeling van kosten per aanboddomein. In eerdere adviezen had het Commissariaat daarop aangedrongen bij de NPO. Ook ten aanzien van de bevordering van de diversiteit is een positieve ontwikkeling te zien. Deze boodschap heeft het Commissariaat overgebracht in zijn advies aan staatssecretaris Sander Dekker (OC&W).

Aangedrongen op vergroten transparantie

Het Commissariaat heeft in de afgelopen jaren meermaals aangedrongen op vergroting van de transparantie over de besteding van publiek geld. “De begroting van de NPO geeft dit jaar voor het eerst helder inzicht in de verdeling van het mediabudget over de verschillende aanboddomeinen (zoals nieuws en opinie, amusement en sport). Ook zijn de verwachte kosten voor het eerst uitgesplitst naar verschillende kostensoorten, zoals bijvoorbeeld personeel en afschrijvingen. Hiermee kunnen verwachting en resultaat beter met elkaar worden vergeleken.”, aldus de toezichthouder in het persbericht.

Uitwerking ambities

Het Commissariaat constateert daarnaast dat het nog ontbreekt aan transparantie over de uitwerking van andere ambities, zoals het stimuleren van innovatie. De NPO geeft aan in 2017 een gezamenlijke innovatieagenda op te stellen, maar werkt dit niet nader uit. Daarnaast is niet altijd duidelijk wat de stand van zaken rond sommige ambities is. Een voorbeeld hiervan is de inzet van ondertiteling om de toegankelijkheid van het media-aanbod te vergroten. Deze werd in vorige begrotingen nog genoemd, nu niet meer.

NPO Soul & Jazz

Tot slot oordeelt het Commissariaat positief over de aanvraag van de NPO om met ingang van 1 januari 2017 het al bestaande subkanaal NPO Soul & Jazz definitief via de analoge kabel te mogen distribueren. De NPO heeft hiervoor goedkeuring gevraagd aan de minister.

NPO Soul & Jazz is de opvolger van NPO Radio 6. Deze radiozender was, naast de radiozenders NPO Radio 1 tot en met Radio 5 ook te ontvangen via de analoge kabel. Ook de opvolger van NPO Radio 6 blijft als het aan de Publieke Omroep en het Commissariaat voor de Media ligt dus op de analoge kabel te horen.

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.