Consumentenbond: Veel steunbetuigingen voor actie ‘Updaten!’

In anderhalve week tijd steunen al ruim 10.000 consumenten de oproep van de Consumentenbond om Android-smartphones langer van updates te voorzien. Uit de vele reacties op de website van de Consumentenbond blijkt dat consumenten het een groot probleem vinden dat veel fabrikanten Android-smartphones maar een beperkte tijd updaten.

Steun consumenten

Veel consumenten delen op de actiepagina ‘Updaten!’ welke Android-versie zij op hun telefoon hebben. Hieruit blijkt hetzelfde als uit het onderzoek van de Consumentenbond: de grote meerderheid van de Android-telefoons draait op een oude, vaak onveilige, versie van dit besturingssysteem. De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten inmiddels gedeeld met buitenlandse zusterorganisaties en bekijkt de mogelijkheden om gezamenlijk op te trekken tegen fabrikanten.

Ook providers vertragen updates

Uit sommige reacties blijkt ook dat consumenten de updates door hun provider traag vinden. Providers Vodafone en T-Mobile voegen soms nog een extra ‘laag’ toe aan een update, zoals een voorgeprogrammeerd voicemailboxnummer of extra apps. Hierdoor duurt het langer voordat consumenten over die update kunnen beschikken. De Consumentenbond heeft de providers om uitleg gevraagd en ook bij hen op een oplossing aangedrongen.

Nieuwe telefoon, oude software

Ruim 80% van de Android-smartphones die de Consumentenbond de afgelopen twee jaar heeft getest, kunnen nu al niet meer draaien op de nieuwste software. De helft van deze smartphones zijn nog niet voorzien van Android-versie 4.4, terwijl Android 4.3 bekende veiligheidslekken heeft. “Het is dus opletten als je wilt voorkomen dat je snel na aankoop met een verouderde Android smartphone rondloopt.”,aldus de Consumemtenbond.

Nexus en Motorola geven goede voorbeeld

De Consumentenbond geeft aan dat merken als Nexus (Google) en Motorola wel actuele versies van Android aanbieden voor hun modellen. Het merk Huawei doet het veel minder goed volgens de Consumentenbond: “Van dit merk hebben we er 23 in onze vergelijker, maar geen één heeft Android 5.0 of hoger. Dit merk lijkt meer in te zetten op de introductie van nieuwe modellen dan op het beschikbaar stellen van updates voor al verkochte modellen. Daarmee laat Huawei zijn huidige klanten zitten.”

Consumenten die ook vinden dat fabrikanten hun producten langer van updates moeten voorzien, kunnen de actie ‘Updaten!’ steunen op Consumentenbond.nl/updaten.