“DAB+ moet verplicht worden in nieuwe radio’s”

Een speciale Frans/Duitse radiocommissie is van mening dat hun overheden zich bij de Europese Unie hard moeten maken om DAB+ verplicht te stellen in nieuwe radio’s.

Autoradio’s

De Deutsch-Französische Hörfunkkommission is van mening dat als de ontwikkeling van digitale radio via de ether vanuit de markt niet snel goed gaat, de markt een handje geholpen moet worden. Vooral bij de verkoop van nieuwe auto’s en de daarbij ingebouwde autoradio’s worden nog steeds veel auto’s verkocht zonder digitale ontvangst mogelijkheden via de autoradio.

De Deutsch-Französische Hörfunkkommission is van mening dat bij het verplicht standaard aanbieden van digitale radio in nieuwe radio’s de ontwikkeling van de techniek verder wordt verbeterd. De commissie vindt dat deze plicht vooral geldt voor de automobielindustrie. In de auto wordt het meest naar lineaire radio geluisterd via de ether maar wordt het merendeel van de radio’s nog steeds verkocht zonder digitale ontvangstmogelijkheid.

Aanbod

De opstelling van de Deutsch-Französische Hörfunkkommission voor het Franse deel is opvallend aangezien in Frankrijk DAB+ nog in de kinderschoenen staat. Het land beschikt alleen in een aantal stedelijke gebieden over DAB+-dekking waardoor inwoners van Frankrijk niet bereid zijn extra te betalen voor digitale radio in hun radio’s. In Duitsland is het een stuk beter gesteld met het DAB+-aanbod. Naast een landelijk netwerk in Duitsland zijn er in elk ‘Bundesland’ één of meerdere regionale netwerken actief. Er zijn inmiddels plannen voor een tweede landelijk netwerk in Duitsland.

Deutsch-Französische Hörfunkkommission

Deutsch-Französische Hörfunkkommission is een samenwerkingsverband van Radio France, ARD en Deutschlandradio en is opgericht in 1963 met als doel de belangen van de radiomarkt te behartigen.

Nederland

In Nederland ligt het aantal nieuwe radio’s dat DAB+ kan ontvangen op ongeveer 10 procent zo blijkt uit cijfers van GfK die begin juni zijn gepresenteerd. Het eerste kwartaal van dit jaar werden er 27.000 digitale radioontvangers verkocht. Van alle nieuw verkochte auto’s wordt ongeveer 16 procent afgeleverd met digitale etherradio aan boord.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.