Nu ook DAB+-ontvangst in Westerscheldetunnel

(update) Automobilisten die gebruik maken van de Westerscheldetunnel kunnen sinds kort ook radio via de digitale ether (DAB+) ontvangen in de tunnel. Dit heeft de beheerder van de tunnel bekend gemaakt. Naast uitbreidingen voor de digitale ether zijn er ook vijf extra FM-zenders toegevoegd aan het aanbod.

Werkzaamheden

Afgelopen periode zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de tunnel om de digitale ontvangst mogelijk te maken. Daarnaast is ook het analoge signaal in de tunnel verbeterd door de in gebruik name van een nieuw zendsysteem. Tot op heden was op de autoradio in de tunnel alleen het FM-signaal te ontvangen.

Langste tunnel

De Westerscheldetunnel is met een lengte van 6,6 kilometer lang de langste tunnel in Nederland voor het wegverkeer. De tunnel verbindt de Zeeuwse gemeenten Ellewoutsdijk en Terneuzen.

DAB+-dekking

Koning & Hartman heeft in 2016 de opdracht gekregen van de N.V. Westerscheldetunnel voor het verzorgen van optimale communicatie in de tunnel. Onderdeel van het contract was ook het verzorgen van digitale radio / DAB+-dekking in de tunnel.

Inbreken op signaal

De Westerscheldetunnel werd de afgelopen periode gerenoveerd en hierbij is ook meteen ook de bereikbaarheid en beschikbaarheid van het communicatienetwerk in de tunnel als project opgepakt.

Communicatie

Het is namelijk van cruciaal belang dat communicatie in de tunnel 24 uur per dag en 7 dagen per week werkt. Hulpdiensten zoals politie, ambulances of de brandweer, moeten via C2000 kunnen communiceren bij calamiteiten in de tunnel en weggebruikers moeten bereikbaar zijn via FM of DAB radio om gewaarschuwd te kunnen worden bij een incident.”, aldus het persbericht
destijds.

Kanalen

Naast de radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Radio 3FM, NPO Radio 4, Omroep Zeeland, Terneuzen FM, Qmusic, Radio 538, Sky Radio, Radio 10, BNR Nieuwsradio, 100%NL, Radio Veronica zijn ook de Vlaamse publieke radiozenders VRT Klara en Studio Brussel via de FM te ontvangen.

Via de digitale ether de digitale kanalen van de NPO (kanaal 12C), de landelijke commerciële radio (kanaal 11C) en de regionale (commerciële) radiozenders (kanaal 9D) te ontvangen in de tunnel.

Een overzicht van de kanalen vind je hier.