DAB+ in de spotlight tijdens ‘Week van de digitale radio’

Tot en met 6 oktober wordt er de jaarlijkse ‘Week van de digitale radio’ gehouden. Radiozenders besteden in deze week aandacht aan digitale radio via de ether (DAB+).

Digital Radio NL

De week is een initiatief van Digital Radio NL, het samenwerkingsverband van publieke en commerciële radiozenders, voor de promotie van digitale radio via de ether in Nederland. Jaarlijks wordt er de ‘Week van de digitale radio’ gehouden waarin onder andere luisteraars radio’s met DAB+-mogelijkheden kunnen winnen.

DAB+

DAB+ is de digitale opvolger van de analoge etherontvangst via de FM. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle radiozenders gaan uitzenden via de digitale ether en de analoge FM-zenders worden uitgeschakeld. In Nederland is nog geen datum genoemd wanneer een dergelijke “switch off” gaat plaatsvinden. In Noorwegen worden eind dit jaar als eerste land in Europa alle analoge FM-zenders uitgeschakeld.

Radiozenders

In Nederland zijn alle landelijke en regionale radiozenders (zowel publiek als commercieel) te horen via DAB+. Voor lokale omroepen worden er momenteel diverse pilots gehouden. De lokale radiozenders hopen medio 2018 ook een definitieve plek in de digitale ether te krijgen.

Prijzen

Digital Radio NL geeft tijdens de ‘Week van de digitale radio’ ook dagelijks prijzen weg via haar Facebook-pagina. In tegen stelling tot voorgaande jaren wordt er dit jaar geen DAB+ radio met bijbehorende auto onder de deelnemers vergeven. Dit jaar worden er via de de Facebook-pagina van Digital Radio NL maken dagelijks DAB+-radio’s en Bluetooth-adapters vergeven met een waarde van € 199,99.

NPO Radio 5

NPO Radio 5, dat in de ether alleen in de digitale ether is te ontvangen, doet ook weer actief mee aan de week van de digitale radio. De radiozender gaat op pad met de zogenaamde ‘DAB+ brigade’ en deelt digitale radio’s uit.

Diverse andere radiozenders zullen middels verschillende acties ook digitale radio’s vergeven onder hun luisteraars. Meer informatie over de ‘Week van de digitale radio’ via de website van Digital Radio NL.

Sociale media: