Dekker: Helft bezuinigingen regionale omroepen uitgesteld

Staatssecretaris Sander Dekker geeft de regionale omroepen het komende jaar wat financiële ademruimte omdat de Mediawet in de Eerste Kamer vertraging heeft opgelopen.

Uitstel

Dekker stelt voor om vanaf 1 januari 2017 samen 8,5 miljoen euro te bezuinigen in plaats van de eerdere 17 miljoen euro. In een brief aan ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen, benadrukt de staatssecretaris dat de bezuinigingen alleen worden uitgesteld, en dus niet van tafel zijn.

Eerste Kamer

Dinsdag 8 maart wordt er in de Eerste Kamer weer gedebatteerd over de nieuwe Mediawet. Staatssecretaris Dekker heeft al meerdere concessies moeten doen om
de Mediawet door de Tweede Kamer te krijgen. Ook in de Eerste Kamer moest hij al diverse toezeggingen doen.

RPO

Dekker pleit voor een centrale aansturing van alle regionale omroepen vanuit één landelijke organisatie: de Regionale Publieke Omroep (RPO). De Regionale Publieke Omroep krijgt de concessie voor alle 13 regionale omroepen en wordt verantwoordelijk voor de verdeling van het budget en alle niet-inhoudelijke zaken.

Kritisch

De leden van de Eerste Kamer zijn echter kritisch over de plannen en willen bepaalde toezeggingen van de staatssecretaris voordat ze ermee akkoord gaan. Met name het behoud van de redactionele onafhankelijkheid en identiteit van de regionale omroepen is een punt van discussie.

Status Aparte

Naast de provincies Friesland en Limburg wil ook nu de provincie Overijssel een status aparte voor haar regionale omroep RTV Oost. Dat staat in een brief die de provincies naar de Eerste Kamer hebben gestuurd. Eerder was er al een motie ingediend voor een aparte status voor Omroep Friesland.

Ook in Limburg is gepleit voor een aparte status voor de regionale omroep. De provincies Overijssel en Limburg beroepen zich volgens de NOS op een Europees Handvest voor regionale talen dat Nederland heeft ondertekend en waarin zowel het Limburgs als het Nedersaksisch genoemd worden als regionale taal.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.