Niet alleen Omrop Fryslân maar ook de regionale omroep L1 uit Limburg moet een status aparte krijgen binnen de nieuwe organisatie van regionale omroepen in Nederland. Dit stelt het CDA voor in het Limburgs Parlement.
Status aparte
CDA-statenlid Max Ruiters verwijst in schriftelijke vragen naar een motie die dinsdag in de Eerste Kamer is ingediend over speciale bevoegdheden voor Omroep Fryslân en die op een meerderheid kan rekenen, aldus de website 1Limburg.
Omrop Fryslân
Dinsdag bleek bij de behandeling van de Mediawet in de Eerste Kamer dat Omrop Fryslân, de regionale omroep voor de provincie Friesland, een status aparte krijgt binnen de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO). De Regionale Publieke Omroep krijgt nu de concessie voor alle 13 regionale omroepen en wordt verantwoordelijk voor de verdeling van het budget en alle niet-inhoudelijke zaken.
Mediaraad
Omrop Fryslân krijgt een eigen mediaraad met vergaande taken en bevoegdheden binnen de op te richten RPO. In eerste instantie waren er plannen voor een aparte concessie voor de regionale omroep uit Friesland maar voor dat voorstel was te weinig steun in de Eerste Kamer. De status aparte voor de omroep moet het belang rond de Friese taal, cultuur en identiteit onderstrepen. De Friese Mediaraad moet instemmingsrecht krijgen bij de benoeming van de hoofdredacteur van Omrop Fryslân en ‘zwaarwegend advies’ geven bij de vaststelling van jaarplannen en het verstrekken van geld aan radio, televisie en internet.
L1
Volgens CDA-statenlid Ruiters is het logisch dat L1 een soortgelijke uitzonderingspositie krijgt. Want het Limburgs is in 1997 net als het Fries en het Nedersaksisch erkend als minderheidstaal door het Europese Handvest, aldus Ruiters. Hij wil dat het provinciebestuur zo snel mogelijk in actie komt richting regering en Eerste Kamer om dat te bewerkstelligen.
Tweets:
Wij zijn tenslotte Friezen van het Zuiden. CDA wil aparte status #L1 https://t.co/ns3ohF7YoS pic.twitter.com/MAdQO750LG
— leo hauben (@L1leohauben) March 3, 2016