Denemarken schakelt helemaal over van DAB naar DAB+

Per 1 oktober zenden alle radiozenders in de digitale ether in Denemarken uit in de DAB+ norm. Er worden geen uitzendingen meer gedaan in de oudere DAB-norm.

Meer ruimte

Door het omschakelen van DAB naar DAB+ is er ook ruimte vrijgekomen voor twee nieuwe landelijke zenders in de digitale ether in Denemarken. Per 1 oktober zijn daardoor BBC World Service en Ekstra Bladet landelijk te horen via de digitale ether.

DAB

Nadeel van het overschakelen van DAB naar DAB+ is wel dat oudere digitale radio’s onbruikbaar zijn geworden. In Nederland wordt al een aantal jaar geheel in de nieuwe norm DAB+ uitgezonden. In Vlaanderen gaat de VRT in november overschakelen van DAB naar DAB+. Diverse commerciële radiozenders in Vlaanderen zenden al wel uit in de nieuwere DAB+-norm.

Indeling op de schop

In Denemarken is niet alleen overgeschakeld naar een nieuwere uitzendnorm, ook de indeling van de digitale ether is op de schop gegaan. Alle commerciële radiozenders zenden nu in Denemarken uit via kanaal 12C.

Meer zenders…

Naast BBC Worldservice en Ekstra Bladet zijn ook de commerciële radiozenders The Voice, MyRock, NOVA, Pop FM, Radio Soft, Radio 100 en Radio Klassiks te horen. De radiozenders zenden uit in kwaliteit variërend van 40 kbps tot 72 kbps. De verwachting is dat er binnenkort nog meer commerciële radiozenders worden toegevoegd aan dit pakket.

DR

Alle landelijke radiozenders van de publieke omroep DR zijn sinds 1 oktober via het tweede landelijke netwerk te ontvangen. Dit netwerk bestaat uit diverse regionale uitzendkanalen waardoor er in de diverse regio’s in Denemarken verschillende regionale edities van de landelijke radiozender DR P4 kunnen worden uitgezonden.

24syv

Daarnaast zijn de publieke radiozenders DR1 tot en met DR8 te horen via dit tweede netwerk. Vreemde eend in de bijt op dit netwerk is de commerciële radiozender 24syv. Dit is een commerciële radiozender met nieuws en informatie maar wordt deels door de Deense overheid gefinancierd.

FM uitschakelen niet gepland

In tegenstelling tot buurland Noorwegen zijn er in Denemarken nog geen plannen voor het uitschakelen van de analoge FM-zenders. In Noorwegen worden eind dit jaar de laatste FM-zenders uitgeschakeld. Meer informatie over de overschakeling naar DAB+ in Denemarken vind je hier.