Digital Radio NL: “Nederland op schema met uitrol van DAB+”

Nederland ligt op schema als het gaat om de uitrol van digitale radio via de ether (DAB+). Dit bericht het platform Digital Radio NL in een persbericht. Digital Radio NL concludeert dit op basis van onderzoek rond de naamsbekendheid van DAB+ in Nederland en de verkoopcijfers van radio’s waarop digitale radio ontvangen kan worden.

Campagne

Sinds de start van de campagne ‘Let’s get digital’ in mei 2014 is de naamsbekendheid van digitale radio toegenomen tot 59%, aldus Digital Radio NL. Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de periode januari tot en met december 2016 gegroeid met 33% ten opzichte van 2015.

CBS

Overigens becijferde het CBS onlangs nog dat maar 6 procent van Nederlandse huishoudens een radio bezit die digitale radio kan ontvangen. Bij jongeren nam het percentage “digitale radio’s” dat in bezit is zelfs af. Toch ziet het platform de toekomst van digitale radio via de ether positief in zegt dat Nederland op schema ligt om “de snelste uitrol van DAB+ binnen Europa te realiseren.”.

“Iedere toestel DAB+”

Jurre Bosman, voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “De publieke en commerciële radiostations in Nederland hebben als gezamenlijk doel luisteraars te informeren over de verschillende vormen en de voordelen van digitaal luisteren, met de nadruk op DAB+. Op termijn is dat de vervanger van FM. DAB+ biedt voor de luisteraars meer zenderkeuze dan FM en digitale geluidskwaliteit. Onze gezamenlijke ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.”

Netwerk

Uitbreidingen van het digitale ethernetwerk in Nederland om zo een betere dekking te realiseren worden door het platform niet aangekondigd in het persbericht. De landelijke commerciële radiozenders hebben wel plannen om hun netwerk te verbeteren maar wanneer deze uitbreiding concreet gaat plaatsvinden is nog niet bekend.