Digitenne van KPN moet VRT KetNet/OP12 doorgeven

kpnKPN moet via haar digitale televisiepakket Digitenne op korte termijn het derde publieke televisienet van de Vlaamse publieke omroep VRT doorgeven.

Dit heeft het Commissariaat voor de Media besloten op 15 april. In dit besluit staat dat KPN binnen twee maanden de zender VRT KetNet/OP12 moet gaan doorgeven. Recent hebben er in het Digitenne-pakket technische wijzigingen plaatsgevonden waardoor verwacht wordt dat de doorgifte op korte termijn gaat worden gestart. Ook zal KPN via haar Digitenne-pakket de vijf radiozenders van de VRT moeten gaan doorgeven.

De gewijzigde mediawet met de nieuwe verplichtingen voor met name digitale zenderpakketten, die er kwamen na afschaffing van de programmaraden, werd op 5 november 2013 in de Eerste Kamer als hamerstuk aangenomen; de verplichtingen waren al in oktober 2012 bekend en werd op 20 november formeel afgekondigd.  Ze bestaan uit het digitaal moeten uitzenden van de drie algemene NPO-tv zenders, vijf algemene NPO-radiozenders, drie VRT-televisiezenders, 5 VRT-radiozenders, pakketten van minimaal 30 tv-zenders (Digitenne: 25), de regionale omroep (uitgezonderd satelliet) en die van de naburige provincies,  (uitgezonder satelliet en Digitenne), de lokale omroep (radio en televisie, uitgezonderd satelliet en Digitenne).

KPN had een ontheffingsaanvraag ingediend voor de doorgifte van het derde televisienet van de VRT en de vijf radiozenders van VRT omdat Digitenne te weinig bandbreedte zou hebben. Deze ontheffingsaanvraag is dus door het Commissariaat voor de Media afgewezen.

Tijdelijke ontheffing voor doorgifte lokale omroepen voor KPN
KPN heeft van het Commissariaat voor de Media een tijdelijke ontheffing verkregen tot 1 januari 2015 voor de doorgifte van de lokale radio- en televisiezenders via haar dienst KPN Interactieve televisie en vergelijkbare diensten van haar dochterondernemingen.

De besluiten zijn na te lezen via de website van het Commissariaat voor de Media: http://www.cvdm.nl/besluiten/