Directeur RADIONL: “Minister Kamp ontwijkt problemen ‘regionaliteitsregels’ “

Minister Kamp (Economische Zaken) negeert de problemen die er zijn met het bepalen van de regionaliteitsregels voor regionale commerciële radiozenders. Dit zegt Nico Silvius, directeur van onder andere RADIONL in de Leeuwarder Courant.

Regionaliteitsregels

Al jarenlang bestaat er onduidelijkheid over de eisen die gesteld worden bij het bepalen van de regionaliteit van regionale commerciële radiozenders. Bij het bepalen of een muzieknummer afkomstig is uit de regio speelt de geboorteplaats van de artiest een grote rol. De rechter is van mening dat RADIONL de regels niet goed naleeft en het Agentschap Telecom moet ervoor gaan zorgen dat de regels beter worden nageleefd. In december staat het hoger beroep over deze zaak op de agenda bij College van Beroep voor het Bedrijfsleven, het CBB.

Regiogerichtheid

De rechtbank in Rotterdam oordeelde in juni dat regionale commerciële radiozenders verder moeten regionaliseren en regels met betrekking tot regiogerichtheid zijn door de rechter verder aangescherpt. Het Agentschap Telecom had eerder de regels met betrekking tot de regiogerichtheid te laten gelden voor het digitale etherkavel (DAB+) en niet het FM-kavel. De digitale regiokavels bedienen een veel grotere regio dan de FM-kavels waarbij soms slechts één stad wordt bediend. De rechtbank oordeelde echter dat het Agentschap Telecom ten onrechte heeft bepaald dat het percentage regiogerichtheid geldt voor het gehele digitale regionale kavel en niet voor alle individuele FM-kavels binnen het digitale regio kavel.

Kamervragen

De PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Lutz Jacobi hebben onlangs Kamervragen ingediend bij Minister Henk Kamp naar aanleiding van de uitspraak van de rechter begin juni over de regiogerichtheid van regionale commerciële radiozenders in een zaak tussen de partijen 100 % NL, RadioNL en het Agentschap Telecom. Minister Kamp zegt in zijn antwoord op de Kamervragen van Oosenbrug en Jacobi dat de rechter heeft geoordeeld dat het Agentschap de regels „strikter had moeten uitleggen”. De minister gaat in zijn antwoord aan de Tweede Kamer voorbij aan de geboorteplaatskwestie. „Hij ontwijkt het echte probleem”, zegt Silvius tegenover de Leeuwarder Courant.

Database

Silvius geeft in de Leeuwarder Courant aan dat hij in 2014 met zeven medewerkers een complete database aanlegde voor de artiesten en hun geboorteplaatsen.  „We hebben alle artiesten gebeld en gevraagd waar ze geboren zijn. Monnikenwerk was dat. ‘Hepie en Hepie/Ik lig op mijn kussen stil te dromen/Geboorteplaats Twijzelerheide’. Zo ging dat.”

Het gaat naast de geboorteplaatskwestie ook om de definitie van ‘regio’ aldus Silvius: „Er staat nergens wat dat inhoudt, regio. Toevallig zijn wij nu het haasje, maar straks zijn Radio Simone en Radio Decibel dat. En wat denk je van de publieke omroep? Waar zijn alle presentatoren van Omrop Fryslân geboren? Zeg het maar.”, aldus Nico Silvius tegenover de krant.

Mediawet

Voorlopig „brandt niemand zich” aan de kwestie, zegt de directeur van RADIONL:  „Ook omdat het amper is uit te leggen. Terwijl dit gewoon helder in de Mediawet zou moeten staan. Als deze regels blijven, kan het betekenen dat ik sommige presentatoren niet meer een programma mag laten maken. Dat kan de bedoeling toch niet zijn.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.