Kamervragen over strenge regionaliteitsregels commerciële radio

Twee Kamerleden van de PvdA hebben Kamervragen gesteld over de in hun ogen strenge regionaliteitsregels voor regionale commerciële radiozenders.

De PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Lutz Jacobi hebben de Kamervragen ingediend bij Minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar aanleiding van de uitspraak van de rechter begin juni over de regiogerichtheid van regionale commerciële radiozenders in een zaak tussen de partijen 100 % NL, RadioNL en het Agentschap Telecom.

Rechter: verder regionaliseren

De rechtbank in Rotterdam oordeelde in juni dat regionale commerciële radiozenders verder moeten regionaliseren en regels met betrekking tot regiogerichtheid zijn door de rechter verder aangescherpt. Het Agentschap Telecom had eerder de regels met betrekking tot de regiogerichtheid te laten gelden voor het digitale etherkavel (DAB+) en niet het FM-kavel. De digitale regiokavels bedienen een veel grotere regio dan de FM-kavels waarbij soms slechts één stad wordt bediend. De rechtbank oordeelde echter dat het Agentschap Telecom ten onrechte heeft bepaald dat het percentage regiogerichtheid geldt voor het gehele digitale regionale kavel en niet voor alle individuele FM-kavels binnen het digitale regio kavel.

Kamervragen

Oosenbrug en Jacobi vragen aan Minister Henk Kamp of de regels door het Agentschap Telecom en zeker door de rechter niet te steng worden geïnterpreteerd en een beoordeling van de Minister over het criterium van de omvang van de streek (kleinere FM-kavels of grotere DAB+-kavels). Daarnaast vragen de Kamerleden zich af of de “strenge” regionaliteitsregels in de praktijk wel uitvoerbaar zijn.

Versoepeling

De Kamerleden vragen ook aan Minister Henk Kamp of de regels met betrekking tot regionalisering in de toekomst kunnen worden versoepeld. In de Kamerbrief eind juni van Minister Kamp over de toen voorgestelde veiling van commerciële radiofrequenties werd door de Minister al voorgesteld om de regels voor regionale commerciële radiozenders te versoepelen. ” Voor regionale partijen zal na 1 september 2017 het in de huidige vergunningen neergelegde (soms hoge) percentage voor regiogerichte programmering vervallen en teruggebracht worden tot de wettelijke norm van 10%. Wel blijft de eis gelden dat regionale commerciële omroepen maximaal 30% demografisch bereik mogen hebben ter onderscheiding van de landelijke commerciële omroepen.”,aldus de Minister in de brief destijds.

Geen boetes opleggen

De juridische kwestie rond de regionaliteitsregels loopt nog door. In december is er een hoorzitting bij College van Beroep. Het Ministerie van Economische Zaken heeft namens het Agentschap Telecom namelijk beroep tegen de uitspraak van de rechter van begin juni aangetekend. De Kamerleden vragen aan Minister Kamp om tot die tijd geen boetes en/of dwangsommen op te leggen aan de radiozenders die eventueel in overtreding zouden zijn.

De Kamervragen van Astrid Oosenbrug en Lutz Jacobi zijn hier na te lezen.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.