Diverse wijzigingen doorgevoerd op DAB+netwerken

De afgelopen week zijn er zowel op landelijk als regionaal niveau diverse wijzigingen doorgevoerd op netwerken voor DAB+, digitale radio via de ether.

NPO

Zoals aangekondigd werden op maandag 7 maart de radiozenders NPO 3FM KX Radio en NPO Radio 4 Concerten toegevoegd aan het DAB+-netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Beide radiozenders zenden uit in een kwaliteit van 96 kbps op het netwerk van de NPO op kanaal 12C. Sinds zaterdag zijn er geen uitzendingen meer te horen op het themakanaal NPO Radio 2 Top 2000. De verwachting is dat deze zender binnenkort geheel verdwijnt uit het DAB+-netwerk van de NPO. De zenders FunX Dance en FunX Slow Jamz zullen nog worden toegevoegd aan het DAB+-pakket van de NPO. Eind maart moeten de wijzigingen definitief gerealiseerd zijn.

Radio 538

Bij het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële radiozenders (op kanaal 11C) is Radio 538 sinds vrijdag gaan uitzenden in een hogere uitzendkwaliteit. Radio 538 zond uit op een kwaliteit van 72 kbps en zendt nu uit in een kwaliteit van 80 kbps. De wijziging is mogelijk door een technische aanpassing in de zogenaamde datadienst van het DAB+-netwerk.

Regionale zenders

Bij het regionale kavel in Noord/Noordwest Nederland op kanaal 9D zijn vrijdag ook twee wijzigingen doorgevoerd. De regionale commerciële radiozender Joy Radio zendt op dit kanaal nu uit met een speciale editie gericht op de provincie Friesland. Daarnaast is vanaf nu een regionale editie van Radio NL gericht op Noord Noord-Holland te horen via het DAB+-netwerk op kanaal 9D in Noord / Noord-oost Nederland.

MTVNL

De commerciële DAB+-aanbieder MTVNL heeft vrijdag een aanpassing gedaan aan haar antennes voor de DAB-steunzender in Hilversum (kanaal 11A). Door een aanpassing aan de antennes is het signaal van dit netwerk beter te ontvangen in de regio ten noorden van Hilversum. Via het netwerk van MTVNL is onder andere de regionale publieke radiozender Radio NH te horen. De regionale radiozender gebruikt het netwerk van MTVNL om de DAB+-dekking in de regio Hilversum te verbeteren.

Eén reactie

  1. Is de dekking (van 538) in de noord kop van NH ook verbeterd? of zal ik nog langer op de matige FM moeten luisteren omdat het DAB+ signaal niet te ontvangen is op kantoor? (NPO komt wel goed binnen)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.